Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-102 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-102 Adı: GENEL MİKROBİYOLOJİ Teorik+Uygulama: 2+2 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Mikroorganizmaların genel özellikleri, mikrobiyal metabolizma, gelişme koşulları, mikroorganizmaların sayımı, izolasyonu konularında öğrenciye bilgi kazandırılması.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Mikroorganizmaları sınıflandırabilir PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-2 Bakteri, maya, küf, virüslerin özelliklerini tanımlayabilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-3 Mikroorganizmaların besin ihtiyaçları hakkında bilgi verebilir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-4 Mikrooganizmaların gelişiminde etkili faktörleri tanımlayabilir PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-5 Mikrobiyal metabolizmayı tanımlayabilir PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
DÖÇ-6 Mikrobiyal üremeyi kontrol edebilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Mikroorganizmaların özellikleri, besin ihtiyaçları, gelişme ihtiyaçları, mikrobiyal metabolizma ve mikrobiyolojik sayım teknikleri.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, mikrobiyolojinin canlılar alemindeki yeri, mikroorganizmaların genel özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Mikroorganizmaların hücre yapıları, Ökaryotik hücreler ve organalleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Prokaryotik hücre, hücre dışı madde veya organeller Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Mikroorganizmalarda bulunan diğer hücre içi maddeler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Mikroorganizmalarda beslenme Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Mikroorganizmalarda gelişme ve gelişme koşulları, gelişme fizyolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Ders tekrarı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Mikroorganizma gelişmesinin durdurulması, mikroorganizmalarda çoğalma Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Mikroorganizmalarda madde değişimi ve enerji temini Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Mikrobiyolojik kültür yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Mikroorganizma ekolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Mikroorganizmalarda kalıtsal değişim Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Mikroorganizmaların sınıflandırılması, viruslar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Mikroorganizmaların önemi, İzolasyon yöntemleri ve doğal ortamlardan mikroorganizma izolasyonu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Arda, M. “Temel Mikrobiyoloji”. 2006. Medisan Yayınevi. Ankara
2 Özçelik, S. “Genel Mikrobiyoloji”. 1998. SDÜ Ziraat Fakültesi Yayın No:1. Isparta
3 Güven, S., Demirel, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar kılavuzu. 2007. ÇOMU Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayın no:2
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav 0 0 0
2.Kısa Sınav (Quiz) 0 0 0
3.Laboratuvar Sınavı 0 0 0
4.Sunum 0 0 0
5.Rapor 0 0 0
6.Seminer 0 0 0
7.Performans Ödevi 0 0 0
8.Dönem Ödevi 0 0 0
9.Proje 0 0 0
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 8 8
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0 0 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 7 14
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0 0 0
Kısa Sınav (Quiz) 0 0 0
Laboratuvar Sınavı 0 0 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 8 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 152