Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / KİM-104 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: KİM-104 Adı: ORGANİK KİMYA Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilere, Organik Kimya konusundaki temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Organik kimyanın önemini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Organik yapıların sınıflandırılmasını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Organik yapıları IUPAC sistemine göre tanımlayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Organik yapıların kimyasal sentezlerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Alkollerin molekül yapılarını, fiziksel özelliklerini ve reaksiyonlarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Eterlerin molekül yapılarını, fiziksel özelliklerini ve reaksiyonlarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Aldehit ve Ketonların molekül yapılarını, fiziksel özelliklerini ve reaksiyonlarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Karboksilik Asitlerin molekül yapılarını, fiziksel özelliklerini ve reaksiyonlarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Organik bileşiklerin sentezi ve saflaştırılması, Alkanlar ve sikloalkanlar, Alkenler, alkinlerin sentez ve reaksiyonları, Aromatik bileşikler (Benzen ve yapısı ve reaksiyonları), Alkoller, fiziksel özellikleri ve alkollerin tanınması için önemli alkol reaksiyonları, Fenollerin fiziksel özellikleri ve reaksiyonları, Epoksi ve eterlerin sınıflandırılması, Aldehit ve ketonların sentezleri, Karboksilik asitler ve karboksilik asitlerin türevleri ve genel reaksiyonları, Aminlerin sentezi ve rekasiyonları, Aminoasitler ve proteinler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Organik Kimyaya Giriş Anlatma, soru cevap, problem çözme
2 Organik Kimyanın Yapı Teorisi ve Lewis Gösterimi Anlatma, soru cevap, problem çözme
3 Organik Yapıların Sınıflandırılması Anlatma, soru cevap, problem çözme
4 Organik Yapıların IUPAC Sistemine Göre Adlandırılması Anlatma, soru cevap, problem çözme
5 Siklo Alkanların, Alken ve Siklo Alkenlerin IUPAC Sistemine Göre Adlandırılması Anlatma, soru cevap, problem çözme
6 Alkanların Fiziksel Özellikleri ve Elde Ediliş Yöntemleri (Sentezleri) Anlatma, soru cevap, problem çözme
7 Alkanların Kimyasal Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
8 Ara Sınav
9 Alkenlerin Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
10 Alkinlerin (Asetilen) Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
11 Alkollerin Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
12 Eterlerin Adlandırılması, Sentezleri ve Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
13 Aldehit ve Ketonların Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
14 Karboksilik Asitlerin Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
15 Aromatik Bileşiklerin Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları Anlatma, soru cevap, problem çözme
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Tüzün, C., Organik Kimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2006.
2 Solomons, G., Fryhle, C., Çev. Ed. Güral Okay, Yılmaz Yıldırır, Organik Kimya, Literatür Yayınları, İstanbul, 2002.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 10 20
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 10 20
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 91