|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Enerji ve kütle denkliklerini çeşitli sistemlerde kurabilmeyi, Bu denkliklerin kurulabilmesi için gerekli terim ve hesaplamaları öğretmek. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Enerji ve kütle denklikleri oluşturulabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Enerji ve kütle denkliklerinin gıda mühendisliğindeki uygulama alanlarını açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Denklikleri çözümleyebilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Blok diagramlar oluşturabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | By-pass ve re-cycle işlemlerinin gıda mühendisliğindeki uygulamalarını açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Ölçü ve birimler, Birim sistemleri, Basınç, Sıcaklık, Konsantrasyon ve kompozisyon üzerine tanımlar; Kesikli, yarı-sürekli ve sürekli işlemler; Çeşitli sistemler için kütle denklikleri, Kimyasal reaksiyon içeren işlemlerde kütle denklikleri, Yakıtların yanma ve baca gazı hesaplamaları; Resiklü, by-pass ve tahliye içeren sistemler; Gazların, buharların, sıvıların ve katıların bazı özellikleri, Açık ve kapalı sistemlerde enerji denkliği. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Birimler ve dönüşümleri | Konu anlatımı, soru ve cevap |
2 | Kütle denkliğinde problem çözme tekniği, blok diagramların oluşturulması | Konu anlatımı, soru ve cevap |
3 | Maddenin korunum prensibi, kararsız halde reaksiyonlu açık sistemler, kararsız halde fiziksel açık sistemler, kararlı halde reaksiyonlu açık sistemler, kararlı halde fiziksel açık sistemler, | Konu anlatımı, soru ve cevap |
4 | Kütle Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler | Konu anlatımı, soru ve cevap |
5 | Bileşen Denklikleri | Konu anlatımı, soru ve cevap |
6 | Bağlı Bileşen Denklikleri | Konu anlatımı, soru ve cevap |
7 | Kararlı Halde Bileşenlerin Oluşumu ve/veya Tüketiminin Gerçekleştiği Açık Sistemler | Konu anlatımı, soru ve cevap |
8 | Ara Sınav | |
9 | Recycle, By-Pass ve Silinimli Sistemler İçin Kütle denklikleri | Konu anlatımı, soru ve cevap |
10 | Enerji Denkliği, Temel Prensipler, Entalpi, Spesifik Isı | Konu anlatımı, soru ve cevap |
11 | Isı Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler | Konu anlatımı, soru ve cevap |
12 | Kütle ve Enerji Denkliklerinin Endüstriyel Uygulama Alanları, ısı değiştiriciler | Konu anlatımı, soru ve cevap |
13 | Evaporasyon | Konu anlatımı, soru ve cevap |
14 | Psikrometri | Konu anlatımı, soru ve cevap |
15 | Kurutma | Konu anlatımı, soru ve cevap |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Aktas, N. 2005. Material and Energy Balances Textbook. Ataturk University Agricultural Faculty Food Engineering Department, Erzurum. | |
2 | Esin, A., “Material and Energy Balances in Food Engineering”, METU Press, Ankara, (1993). Toledo, R.T., “Fundamentals of Food Process Engineering”, AVI Publishing Co., Westport Conn., (1980). | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 3 | 9 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 10 | 20 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 112 |