Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-201 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-201 Adı: ENERJİ VE KÜTLE DENKLİKLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Enerji ve kütle denkliklerini çeşitli sistemlerde kurabilmeyi, Bu denkliklerin kurulabilmesi için gerekli terim ve hesaplamaları öğretmek.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enerji ve kütle denklikleri oluşturulabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Enerji ve kütle denkliklerinin gıda mühendisliğindeki uygulama alanlarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Denklikleri çözümleyebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Blok diagramlar oluşturabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 By-pass ve re-cycle işlemlerinin gıda mühendisliğindeki uygulamalarını açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Ölçü ve birimler, Birim sistemleri, Basınç, Sıcaklık, Konsantrasyon ve kompozisyon üzerine tanımlar; Kesikli, yarı-sürekli ve sürekli işlemler; Çeşitli sistemler için kütle denklikleri, Kimyasal reaksiyon içeren işlemlerde kütle denklikleri, Yakıtların yanma ve baca gazı hesaplamaları; Resiklü, by-pass ve tahliye içeren sistemler; Gazların, buharların, sıvıların ve katıların bazı özellikleri, Açık ve kapalı sistemlerde enerji denkliği.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Birimler ve dönüşümleri Konu anlatımı, soru ve cevap
2 Kütle denkliğinde problem çözme tekniği, blok diagramların oluşturulması Konu anlatımı, soru ve cevap
3 Maddenin korunum prensibi, kararsız halde reaksiyonlu açık sistemler, kararsız halde fiziksel açık sistemler, kararlı halde reaksiyonlu açık sistemler, kararlı halde fiziksel açık sistemler, Konu anlatımı, soru ve cevap
4 Kütle Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler Konu anlatımı, soru ve cevap
5 Bileşen Denklikleri Konu anlatımı, soru ve cevap
6 Bağlı Bileşen Denklikleri Konu anlatımı, soru ve cevap
7 Kararlı Halde Bileşenlerin Oluşumu ve/veya Tüketiminin Gerçekleştiği Açık Sistemler Konu anlatımı, soru ve cevap
8 Ara Sınav
9 Recycle, By-Pass ve Silinimli Sistemler İçin Kütle denklikleri Konu anlatımı, soru ve cevap
10 Enerji Denkliği, Temel Prensipler, Entalpi, Spesifik Isı Konu anlatımı, soru ve cevap
11 Isı Denkliklerinin Oluşturulması ve Çözümlemeler Konu anlatımı, soru ve cevap
12 Kütle ve Enerji Denkliklerinin Endüstriyel Uygulama Alanları, ısı değiştiriciler Konu anlatımı, soru ve cevap
13 Evaporasyon Konu anlatımı, soru ve cevap
14 Psikrometri Konu anlatımı, soru ve cevap
15 Kurutma Konu anlatımı, soru ve cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aktas, N. 2005. Material and Energy Balances Textbook. Ataturk University Agricultural Faculty Food Engineering Department, Erzurum.
2 Esin, A., “Material and Energy Balances in Food Engineering”, METU Press, Ankara, (1993). Toledo, R.T., “Fundamentals of Food Process Engineering”, AVI Publishing Co., Westport Conn., (1980).
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 3 9
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 1 10 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 10 20
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 112