Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-203 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-203 Adı: MÜHENDİSLİK TERMODİNAMİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Öğrenciye bu ders ile mühendislik yaklaşımıyla termodinamiğin tanıtılması hedeflenmektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Termodinamiğin temel kavramları ile boyutlar ve birimler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Termodinamik sistemler ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Saf maddelerin faz ve hal değişimleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Termodinamik özellik tablolarını kullanabilir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Manometre ve barometre ile ilgili problemleri çözebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Kontrol hacimleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders termodinamik kanunlarını, kapalı ve açık sistemleri, özellik tablolarını, entalpi ve entropiyi, ısıl enerji depolarını kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Termodinamik ve enerji, boyutlar ve birimler, kapalı ve açık sistemler, Enerjinin biçimleri, sistemin özellikleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
2 Hal ve denge, hal değişimleri ve çevrimler, basınç Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
3 Sıcaklık ve termodinamiğin sıfırıncı yasası, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
4 Saf madde ve fazları, saf maddelerin faz değiştirdiklei hal değişimleri, özellik diyagramları ve tabloları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
5 İdeal gaz hal denklemi, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
6 Biyolojik sistemlerin termodinamikle ilgili yönleri Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
7 Kontrol hacimlerinin termodinamik çözümlemesi, sürekli akışlı açık sistem Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
8 Ara Sınav
9 Bazı sürekli akışlı açık sistemler, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
10 Bazı sürekli akışlı açık sistemler, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
11 Bazı sürekli akışlı açık sistemler, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
12 Zamanla değişen açık sistemler, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
13 Zamanla değişen açık sistemler, problem çözümü Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
14 Termodinamiğin ikinci yasasına giriş, ısıl enerji depoları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
15 Isı makineleri, soğutma makineleri ve ısı pompaları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, Yunus A. Çengel ve Michael A. Boles
2 Fundamentals of Engineering Thermodynamics, Michael J. Moran, Howard N. Shapiro, Daisie D. Boettner, Margaret Bailey
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 80