Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-202 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-202 Adı: AKIŞKANLAR MEKANİĞİ Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ÖMER BİLHAN (omerbilhan@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Akışkanlar mekaniği gıda mühendisliğinin işlemlerinin tümünde yer alan momentum aktarımının temel prensipleri içerir. Akışkanlar ve akışkanların bulunduğu sistemler mühendislik yaklaşımı ile incelenmektedir. Bu derste öğrencilerin akışkanlar mekaniği konusundaki temel bilgileri öğrenmesi ve problemler çözerek bu bilgilerini gerçek sistemler üzerinde uygulamaları hedeflenmiştir

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Akışkanlar mekaniğinin temel ilkelerini tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Akışı etkileyen faktörleri anlatabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Viskoziteyi ve önemini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Akışkan ve akış tipin açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Akışkanlar mekaniğinin temel ilkelerini kullanarak akışı çözümleyebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Gıda sanayinde karşılaşılan akışkanlar mekaniği problemlerini çözebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 Viskozite ölçümü ve akışı görünürleştirme yöntemlerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-8 Tipik bir sürekli gıda işleme sisteminin bileşenlerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Akışkanlar mekaniği dersi, akışkanlar statiği ve akışkanlar dinamiği olarak iki ana bölümde işlenmektedir. Akışkanlar statiği bölümünde durgun haldeki akışkanın özellikleri ve davranışı, akışkanlar dinamiği bölümünde ise hareket halindeki akışkanın davranışı ve çevreyle etkileşimi öğretilmektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel kavramlar Anlatım, problem çözme
2 Akışkan Statiğine Giriş; Basınç, Manometreler ve Ayırıcılar Anlatım, problem çözme
3 Akışkan Statiği; Hidrostatik kuvvet Anlatım, problem çözme
4 Genel Transport Denklemi, Akışkanların Sınıflandırılması Anlatım, problem çözme
5 Kütle Denklikleri-kararlı ve kararsız hal Anlatım, problem çözme
6 Enerji Denklikleri-kararlı ve kararsız hal Anlatım, problem çözme
7 Momentum Denklikleri-kararlı ve kararsız hal Anlatım, problem çözme
8 Ara Sınav
9 Borular İçinde Akış Anlatım, problem çözme
10 Borular İçinde Akış; Enerji Kayıpları, Pompalama Sistemleri Anlatım, problem çözme
11 Pompa Seçimi, Boyut Analizi Anlatım, problem çözme
12 Katı Cisimler Üzerinden Akış Anlatım, problem çözme
13 Katı ve Akışkan Yatak Anlatım, problem çözme
14 Akış Ölçerler Anlatım, problem çözme
15 Genel Değerlendirme Anlatım, problem çözme
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Çengel, Y.A., Turner, R.H., 2008. Fundamentals of Thermal-Fluid Sciences, 3rd Ed., McGraw-Hill Inc., USA
2 Geankoplis, C.J., 2003. Transport Processes and Seperation Process Principles, 4th Ed., Prentice Hall, USA
3 Çengel, Y.A., Cimbala, J.M., 2008. Akışkanlar Mekaniği, Temelleri ve Uygulamaları (Çeviri Editörü: Tahsin Engin), Güven Kitabevi, İzmir
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 1 14 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 8 16
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 76