|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı gıda mühendisliğinde temel ısı ve kütle aktarımı mekanizmalarını açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda mühendisliğinde ısı ve kütle transferi ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Isı ve kütle transferi problemlerini çözebilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Isı transfer çeşitlerini açıklayabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Bir gıda işletmesinde ısı ve kütle transferi ile ilgili gerekli hesaplamaları yapabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Isı ve kütle transferi dersinde ısı iletim mekanizmaları ve hesaplamaları, Fourier yasası, ısı iletimine direnç ve kayıp hesaplamaları, ısı transfer katsayılarının hesaplanması işlenmektedir. Kütle transferinde faz dengeleri, damıtma, difüzyon, absorbsiyon, ekstrasiyon, ve evaporasyon hesaplamaları öğretilmektedir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Isı transfer mekanizmalarına giriş | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
2 | Kondüksiyonla ısı transferi (farklı geometrilerde) | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
3 | Konveksiyonla ısı transferi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
4 | Toplam ısı transfer katsayısı ve uygulamaları | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
5 | Isı transfer katsayısının belirlenmesi ve uygulamalar | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
6 | Isı değiştiriciler ve uygulamaları | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
7 | Radyasyonla ısı transferi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
8 | Ara Sınav | |
9 | Kararsız al şartlarında ısı transferi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
10 | Kütle transferine giriş ve difüzyon | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
11 | Gazlarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
12 | Sıvılarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
13 | Katılarda yayınma | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
14 | Konveksiyonla kütle transferi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
15 | Kütle transfer katsayısının belirlenmesi | Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Aktaş, N. 2005. Isı ve Kütle Transferi ders notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Erzurum. | |
2 | Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engineering. Academic Press, Inc., USA. Smith, P. G. 2003. Introduction to Food Process Engineering. Kluwer Academic/Plenum Publishers, USA. Ibarz, A. and Barbosa-Canovas, G. V. 2003. Unit Operat | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 14 | 28 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 5 | 2 | 10 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 7 | 21 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 119 |