Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-204 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-204 Adı: ISI VE KÜTLE TRANSFERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 2 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı gıda mühendisliğinde temel ısı ve kütle aktarımı mekanizmalarını açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda mühendisliğinde ısı ve kütle transferi ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Isı ve kütle transferi problemlerini çözebilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Isı transfer çeşitlerini açıklayabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Bir gıda işletmesinde ısı ve kütle transferi ile ilgili gerekli hesaplamaları yapabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Isı ve kütle transferi dersinde ısı iletim mekanizmaları ve hesaplamaları, Fourier yasası, ısı iletimine direnç ve kayıp hesaplamaları, ısı transfer katsayılarının hesaplanması işlenmektedir. Kütle transferinde faz dengeleri, damıtma, difüzyon, absorbsiyon, ekstrasiyon, ve evaporasyon hesaplamaları öğretilmektedir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Isı transfer mekanizmalarına giriş Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
2 Kondüksiyonla ısı transferi (farklı geometrilerde) Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
3 Konveksiyonla ısı transferi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
4 Toplam ısı transfer katsayısı ve uygulamaları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
5 Isı transfer katsayısının belirlenmesi ve uygulamalar Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
6 Isı değiştiriciler ve uygulamaları Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
7 Radyasyonla ısı transferi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
8 Ara Sınav
9 Kararsız al şartlarında ısı transferi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
10 Kütle transferine giriş ve difüzyon Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
11 Gazlarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
12 Sıvılarda difüzyon ve difüzyon katsayısının belirlenmesi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
13 Katılarda yayınma Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
14 Konveksiyonla kütle transferi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
15 Kütle transfer katsayısının belirlenmesi Konu anlatımı, soru ve cevap, problem çözümü
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Aktaş, N. 2005. Isı ve Kütle Transferi ders notları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Erzurum.
2 Singh, R. P. and Heldman, D. R. 1993. Introduction to Food Engineering. Academic Press, Inc., USA. Smith, P. G. 2003. Introduction to Food Process Engineering. Kluwer Academic/Plenum Publishers, USA. Ibarz, A. and Barbosa-Canovas, G. V. 2003. Unit Operat
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 14 28
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 5 2 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 7 21
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 119