|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 2 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bu dersin amacı temel gıda bileşenleri, gıda bileşenlerinin özellikleri ve işleme ve depolama sırasında gıda bileşenlerindeki değişiklikler ile ilgili bilgilerin kazandırılmasıdır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdaların bileşimini oluşturan temel elemanları tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Gıda maddelerinin yapısında bulunan suyun önemini ve diğer gıda bileşenleri ile olan ilişkisini tanımlayabilir |
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Proteinleri ve amino asitleri tanımlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritleri analiz edebilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarını analiz edebilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | Lipitler ve yağ asitlerini yorumlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-7 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında gıdanın temel bileşenlerinde meydana gelen değişimleri yorumlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-8 | Gıda maddelerinin işlenmesi sırasında oluşan lezzet bileşiklerinin oluşum tepkimelerini analiz edebilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Su ve buz, proteinler, karbonhidratlar, lipidler, vitaminler, mineral maddeler, renk maddeleri, lezzet bileşenleri ve bunların gıdalardaki işlevleri. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Su ve buzun fiziksel ve kimyasal özellikleri, gıdalarda bulunan su | Anlatım, tartışma |
2 | Su aktivitesi, denge nemi ve sorpsiyon izotermleri | Anlatım, tartışma |
3 | Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitleri, gliserin, fosfatidler, steroller | Anlatım, tartışma |
4 | Lipokromlar, doğal antioksidanlar, lipidlerde oluşan başlıca tepkimeler | Anlatım, tartışma |
5 | Karbonhidratların temel yapıları ve adlandırılmaları, monosakkaritler, monosakkaritlerin bazı özellikleri | Anlatım, tartışma |
6 | Disakkaritler, oligosakkaritler | Anlatım, tartışma |
7 | Ders tekrarı | Anlatım, tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Polisakkaritler, polisakkaritlerin bazı temel özellikleri | Anlatım, tartışma |
10 | Aminoasitlerin genel yapısı ve sınıflandırılması, aminoasitlerin temel özellikleri, bazı aminoasitlerin işlevi | Anlatım, tartışma |
11 | Proteinlerde birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül yapılar, protein yapısında yer alan etkileşimler ve bağlanmalar, proteinlerin sınıflandırılması | Anlatım, tartışma |
12 | Proteinlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, proteinlerin işlevsel özellikleri | Anlatım, tartışma |
13 | Fenolik bileşikler, doğal renk maddeleri | Anlatım, tartışma |
14 | Gıdalarda bulunan lezzet bileşenleri | Anlatım, tartışma |
15 | Dersin değerlendirilmesi | Anlatım, tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Saldamlı, İ. (Editör). 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. | |
2 | öğüş, F., Fadıloğlu, S. 2006. Food Chemistry. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. | |
3 | elefoncu, A. 1993. Besin Kimyası. Ege Üniversitesi Yayınları No: 149, İzmir | |
4 | Fennema, O.R. (Editör). 1996. Food Chemistry, 3rd edition. Marcel and Dekker, Inc., New York | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 8 | 16 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 8 | 32 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 118 |