Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-315 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-315 Adı: MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+2 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 3 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde önemli bir yeri bulunan meyve ve sebze işleme sektörünün faaliyetlerinin öğrenciye tanıtılması ve işleme teknolojilerinin öğretilmesi, bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendislerinin yetiştirilmesi dersin amaç ve hedefleri arasında yer almaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 meyve ve sebze işleme endüstrisinin gelişme aşamalarını açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 meyve ve sebze işleme sektörünün faaliyetlerini tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 meyve ve sebze işleme teknolojilerinin farkına varabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemlerini karşılaştırabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 meyve ve sebze işlemedeki yeni gelişmeleri tanıyabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 meyve ve sebzelerin insan beslenmesindeki yerini karşılaştırabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-7 besleyici öğeler açısından meyve ve sebze işleme yöntemlerini karşılaştırabilir. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Meyve sebze yapısı ve bileşimi, Meyve suyu, Nektar ve İçeceklerin Üretim Teknolojileri, Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi, Meyve ve Sebze Sularının Konsantre Edilmesi, Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması, Konserve Üretim teknolojisi, Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi, Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Teknolojisi, Kurutma Teknolojisi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, İşlenmeye Hazırlanması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Meyvelerin Kurutulması ve Dondurulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Meyvelerin Konserveye İşlenmesi, Meyve Suyu Üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Reçel, Marmelat ve Jele Üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gazlı İçecek Üretimi, Sebze İşlemede Genel Prensipler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Meyve ve Sebzelerde Bulunan Önemli Mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Konserveye İşlenmede Genel İşlemler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Sebzelerin Konserveye İşlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Sebze Suları Üretimi, Domates Salçası Üretimi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Ketçap ve Domates Sosları Üretimi, Sebzelerin Kurutulması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Sebzelerin Dondurularak Muhafazası Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Sebzelerin Kurutularak Muhafazası Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Olaylar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Ders Tekrarı Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Luh, B.S.; J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p.
2 Luh, B.S.; J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing.
3 Acar, J., 1987. Meyve ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi Hacettepe Üniv.,Ankara, 524 p.
4 Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional.
5 Kılıç, O.,Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 p.
6 Kılıç, O.,Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -2. U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 p.
7 Cemeroğlu, B.,Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 .Ankara, 328 p.
8 Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 5 14 70
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 3 8 24
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 138