|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 3 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Lisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ (fkzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda endüstrisinde önemli bir yeri bulunan meyve ve sebze işleme sektörünün faaliyetlerinin öğrenciye tanıtılması ve işleme teknolojilerinin öğretilmesi, bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendislerinin yetiştirilmesi dersin amaç ve hedefleri arasında yer almaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | meyve ve sebze işleme endüstrisinin gelişme aşamalarını açıklayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | meyve ve sebze işleme sektörünün faaliyetlerini tanımlayabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | meyve ve sebze işleme teknolojilerinin farkına varabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemlerini karşılaştırabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-5 | meyve ve sebze işlemedeki yeni gelişmeleri tanıyabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-6 | meyve ve sebzelerin insan beslenmesindeki yerini karşılaştırabilir |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-7 | besleyici öğeler açısından meyve ve sebze işleme yöntemlerini karşılaştırabilir. |
PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir. PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir. PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar. PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Meyve sebze yapısı ve bileşimi, Meyve suyu, Nektar ve İçeceklerin Üretim Teknolojileri, Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi, Meyve ve Sebze Sularının Konsantre Edilmesi, Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması, Konserve Üretim teknolojisi, Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi, Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Teknolojisi, Kurutma Teknolojisi | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Meyvelerin Hasadı ve İşleme Öncesi Depolanmaları, İşlenmeye Hazırlanması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Meyvelerin Kurutulması ve Dondurulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Meyvelerin Konserveye İşlenmesi, Meyve Suyu Üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Reçel, Marmelat ve Jele Üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gazlı İçecek Üretimi, Sebze İşlemede Genel Prensipler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Meyve ve Sebzelerde Bulunan Önemli Mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Sebzelerin Hasadı, İşleme Öncesi Muhafaza ve Depolanmaları, Konserveye İşlenmede Genel İşlemler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Sebzelerin Konserveye İşlenmesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Sebze Suları Üretimi, Domates Salçası Üretimi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Ketçap ve Domates Sosları Üretimi, Sebzelerin Kurutulması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Sebzelerin Dondurularak Muhafazası | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Sebzelerin Kurutularak Muhafazası | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Sebze İşlemede Kimyasal ve Biyokimyasal Olaylar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Ders Tekrarı | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Luh, B.S.; J.G., Woodroof, 1975. Commercial Vegetable Processing. Avi Publishing Co. Westport Connecticut. 698 p. | |
2 | Luh, B.S.; J.G., Woodroof, 1975. Commercial Fruit Processing. | |
3 | Acar, J., 1987. Meyve ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi Hacettepe Üniv.,Ankara, 524 p. | |
4 | Mallett, C.P. 1993. Frozen Food Technology. Blackie Academic/ Professional. | |
5 | Kılıç, O.,Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -1 U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 73. Bursa,192 p. | |
6 | Kılıç, O.,Başoğlu,F., Çopur, Ö.U. 1997. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -2. U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notları No: 74. Bursa, 273 p. | |
7 | Cemeroğlu, B.,Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 24 .Ankara, 328 p. | |
8 | Cemeroğlu, B., Karadeniz, F. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 25 Ankara, 384 p. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 2 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 5 | 14 | 70 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 8 | 16 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 3 | 8 | 24 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 138 |