Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-302 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-302 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİ TEMEL İŞLEMLERİ II Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 3 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı, gıda endüstrisi dallarında uygulanan ve genelde ortak olan, ancak temelde farklılık gösteren gıda işleme prensipleri ve ayırma işlemleri hakkında bilgi vererek, kullanılan alet ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini öğretmektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 gıda endüstrisi dallarında uygulanan temel mühendislik prensipleri açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 gıda endüstrisindeki uygulamaları açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 gıda sanayinin farklı alanlarını tanıyabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 gıda işleme makinalarını tanıyabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 gıda işleme teknolojisindeki gelişmelerin farkına varabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde kullanılan temizleme, taşıma, ayırma ve sınıflandırma, öğütme, karıştırma, işlemlerinde kullanılan ekipmanlar, filtrasyon teknikleri. Isıl işlemler (haşlama, pastörizasyon, sterilizasyon, aseptik proses), mikrodalga, soğuk pastörizasyon teknikleri (ışınlama, vurgulu elektrik alanı, yüksek basınç uygulaması, ozon).
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Haşlama Anlatım, tartışma
2 Pastörizasyon Anlatım, tartışma
3 Sterilizasyon Anlatım, tartışma
4 Evaporasyon Anlatım, tartışma
5 Distilasyon Anlatım, tartışma
6 Ektruzyon Anlatım, tartışma
7 Kurutma Anlatım, tartışma
8 Ara Sınav
9 Diektrik, ohmik ve infrared ısıtma Anlatım, tartışma
10 Soğutma Anlatım, tartışma
11 Dondurma Anlatım, tartışma
12 Dondurarak kurutma Anlatım, tartışma
13 Absorpsiyon, Adsorpsiyon Anlatım, tartışma
14 Absorpsiyon, Adsorpsiyon Anlatım, tartışma
15 Membranlarla ayırım teknolojileri Anlatım, tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kılıç,O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 1. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 5, Bursa.136 p.
2 Kılıç,O. 1994. Gıda İşleme Mühendisliği – 2. U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 14, Bursa.156 p.
3 Beşergil, B.; R.Ö. Beşergil. 1996. Proje Çalışmaları. E.Ü. Ege Meslek Yüksek Okulu Yayınları No: 18. İzmir. 639 p.
4 Ibarz, A., Barbosa- Canovas, G.V., 2003. Unit operations in food engineering. Boca Raton: CRC Press, 889 p.
5 Saldamlı, İ.; E. Saldamlı. 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi. Ankara, 547 p.
6 Cemeroğlu B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586 p.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 8 16
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 7 28
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 8 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 138