Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-401 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-401 Adı: GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM I Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 4
Sınıf/Yarıyıl 4 / Güz
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilerin daha önce aldıkları derslerle ilgili bilgilerini kullanarak tasarım becerilerini geliştirmeleri ve meslek uygulamalarına hazırlanmaları amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin edinmiş oldukları bilgi ve becerilerini grup çalışmaları ile geliştirmeleri ve ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde kullanmaları verilen projelerle desteklenmektedir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Ç-1 Endüstrinin ihtiyaçlarını tanımlayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Sorunlara alternatif çözümler üretebilir PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 iletişim becerisini geliştirebilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Sınıfta öğrenilenlerin sanayiye uygulanabilir olduğunu fark edebilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-5 Mühendislik etiğine uygun davranabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-6 Gıda mühendislerinin yetki ve sorumluluklarını açıklayabilir PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda mühendisliğinin uygulaması olan alanlarda gerekli pazar araştırmasını yaparak ürün ve üretim yönteminin seçilmesi. Üretim yapılacak yerin seçimi, fabrika yerleşiminin belirlenmesi ve arıtma tesislerinin tasarımı. Madde ve enerji denklikleri ve kütle transferi konularında temel bilgilerin tekrarı ve uygulama üzerinde çalışmalar. Üretimle ilgili kapasite, sermaye yatırımı, giderler ve maliyetlerin belirlenmesi. Paranın değerinin değişimi karlılık ve amortisman hesapları.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mühendislik tasarımı, mühendislik tasarımının aşamaları, hiyerarşik sistem diyagramları Anlatım, Tartışma
2 Tasarımın geliştirilmesi, fizibilite araştırması, işlem geliştirme Anlatım, Tartışma
3 Ön tasarım, detaylı tahmin tasarımı, detaylı tasarım, süreç belirlemede farklı yöntemlerin karşılaştırılması Anlatım, Tartışma
4 Fabrika tasarımında göz önünde bulundurulması gereken konular, fabrika yeri seçimi, Anlatım, Tartışma
5 Fabrikanın yerleşimi, ekipmanlar ve kontrol cihazları, yan gereksinimler, yapı ile ilgili özellikler, depolama, fabrika içi taşıma sistemleri, Anlatım, Tartışma
6 Atık arıtma yöntemleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı, patentler Anlatım, Tartışma
7 Mühendislik ekonomisi, mühendislik ekonomisinde problem çözme yöntemi Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Mühendislik ekonomisinin prensipleri Anlatım, Tartışma
10 Endüstriyel işletmelerde paranın birikimli durumu ve nakit akışı, Anlatım, Tartışma
11 Sermaye yatırımının tahmini, sabit sermaye yatırımı, işletme sermayesi, maliyet endeksleri Anlatım, Tartışma
12 Toplam ürün maliyetini belirleyen unsurlar, üretim maliyetleri, genel giderler, araştırma geliştirme harcamaları, beklenmeyen giderler Anlatım, Tartışma
13 Faiz, basit faiz, bileşik faiz, nominal faiz hesaplamaları, sürekli faiz, uzun vadede eşit ödemeler, enflasyon, hesaplamalar Sorumlu Yöneticilik Eğitim semineri I Anlatım, Tartışma
14 Amortisman, normal amortisman yöntemi, azalan bakiyeler yöntemi, yılların toplamı yöntemi, itfa fonu yöntemi, hesaplamalar Sorumlu Yöneticilik Eğitim semineri II Anlatım, Tartışma
15 Karlılık analizi, Mühendislik Etiği Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Balçık, B., 2003. Yatırım Projelerinin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi. Nobel yayın No:481, Ankara, 171 s.
2 Okka, O., 2006. Mühendislik Ekonomisi. Nobel Yayın No: 145, 1078 s.
3 Çetin, B., 2008. Gıda Sanayi İşletme Ekonomisi. Nobel Yayın No: 1296, Ankara, 172 s.
4 Geankoplis, C.J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri. 4. Baskı, Çev. Sinan Yapıcı, İzmir Güven Kitabevi, 1037 s.
5 Sağocak, M., 2003. Tasarım Tarihi. Vipaş Yayınevi, Ankara, 192 s.
6 Karagözlü, C., 2002. Süt Tesisi Kuruluşu ve Organizasyonu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notları: 66/1, İzmir, 98 s.
7 Yüksel, H., 2009. Üretim/İşlemler Yönetimi. Nobel Yayın No: 1368, Ankara, 354 s.
8 Uğur, N., 1993. Pompalar ve Kompresörler. Ege M.Y.O. Yayınları No: 16, Bornova, 230 s.
9 Çengel, Y.A., Cımbala, J.M., 2008. Akışkanlar Mekaniği Temelleri ve Uygulamaları. Çeviri Editörü: Engin T., İzmir Güven Kitabevi, İzmir, 940 s.
10 Altınışık, K., 2003. Uygulamalarla Isı Transferi. Nobel Yayın No: 587, Ankara, 788 s.
11 Kestioğlu, K., 2001. Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi Boyutlandırma Kriterleri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No:174, Vipaş A.Ş., 355 s.
12 Maroulis, Z.B., Saravacos, G.B., 2003. Food Process Design. Marcell Dekker, USA.
13 Saravacos, G.D. and Kostaropoulos, A.E., 2002, Handbook of Food Processing Equipment, Kluwer Academic Plenum Pub., New York.
14 Çengel, Turner, 2005. Fundamentals of Thermal Fluid Sciences. McGraw-Hill, Singapore.
15 Peters, M.S. and Timmerhaus, K.D. 1991, Plant Design and Economics for Chemical Engineers, McGraw-Hill Inc. New York.
16 Biegler, L.T., Grossman, I.E., Westerberg, A.W., 1997. Systematic Methods of Chemical Process Design. Prentice Hall PTR, U.S.A., 796 pp.
17 Hyman B., 1998. Fundamentals of Engineering Design. Prentice-Hall, U.S.A., 499 s.
18 Earle, M., Earle, R., Anderson, A., 2001. Food Product Development. Woodhead Publishing, England.
19 Newnan, D.G., 1996, Engineering Economic Analysis, Engineering Press, Texas. 720 pp.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 2 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 7 14
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 8 16
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 7 21
Ara Sınav 2 1 2
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 8 32
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 115