Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / GM-426 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: GM-426 Adı: UYGULAMALI MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ Teorik+Uygulama: 0+4 AKTS: 30
Sınıf/Yarıyıl 4 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
CEM OKAN ÖZER, KAMİL EMRE GERÇEKASLAN, KEMAL ŞEN, BÜLENT ZORLUGENÇ, FEYZA KIROĞLU ZORLUGENÇ, HİLAL YILDIZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin, eğitimini aldıkları mühendislik programı ile ilgili sektörel çalışmaları yakından tanımalarını, öğrenim süreleri içinde edindikleri teorik bilgileri pekiştirmeyi, laboratuvar çalışmalarında kazandıkları becerileri geliştirmeyi, işyeri organizasyonlarını, üretim süreçlerini, sektördeki yeni teknolojileri tanımalarını ve deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Böylece Kamu, Üniversite ve Sanayi arasında “İşbirliğine Dayalı Eğitim Modeli” oluşturularak nitelikli insan kaynağı geliştirilmesine olanak sağlanacaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Öğrenci fabrika deneyimi kazanır. PÇ-1 Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahiptir.
PÇ-2 Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
PÇ-3 Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz etme bilgi ve becerisine sahiptir.
PÇ-4 Modern teknik ve araçları seçer, kullanır ve bilişim teknolojilerinden etkin biçimde yararlanır.
PÇ-5 Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrar.
PÇ-6 Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilir ve sorumluluk alma özgüvenine sahiptir.
PÇ-7 Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
PÇ-8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
PÇ-9 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
PÇ-10 Proje hazırlama ve değerlendirme bilgi ve yeteneklerine sahiptir.
PÇ-11 İşletme yönetimi, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç sahibidir.
PÇ-12 Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar.
PÇ-13 Gıda üretim prosesleri, kalite kontrolü, ürün kalitesinin artırılması, ürün geliştirme ve gıda analizleri alanlarında yeterli düzeyde bilgi ve beceriye sahiptir.
PÇ-14 Gıda güvenilirliği açısından önem arz eden risklerin ortadan kaldırılması veya minimum düzeye indirilmesine yönelik bilgi birikimi ve uygulama becerisine sahiptir.
Sözlü Sınav
Seminer-Sunum-Rapor
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Fabrika Deneyimi
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Fabrika Deneyimi
2 Fabrika Deneyimi
3 Fabrika Deneyimi
4 Fabrika Deneyimi
5 Fabrika Deneyimi
6 Fabrika Deneyimi
7 Fabrika Deneyimi
8 Ara Sınav
9 Fabrika Deneyimi
10 Fabrika Deneyimi
11 Fabrika Deneyimi
12 Fabrika Deneyimi
13 Fabrika Deneyimi
14 Fabrika Deneyimi
15 Fabrika Deneyimi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 15 2 100

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 40 14 255
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 12 14 168
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 12 14 168
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 0
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 898