Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ / BLM104 - BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Kodu: BLM104 Adı: TEMEL BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Teorik+Uygulama: 3+1 AKTS: 5
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Lisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı SEMA ATASEVER (sema@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
EBUBEKİR KAYA,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bilgisayar okur yazarı olabilmek için Bilişim sistemleri hakkında temel bilgiler verilerek işletim sistemi ve ofis uygulama programlarının temel seviyede kullanım becerilerini vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Temel Bilgi Teknolojisi ile ilgili temel kavramları bilir. PÇ-4 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi kazanır.
PÇ-5 Genel mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-13 Ofis yazılımlarını ileri seviyede kullanabilir.
PÇ-15 İstenenleri sağlayacak biçimde bir sistemi ya da süreci tasarlayabilir.
PÇ-19 Yeniliklere ve gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek için, kendini sürekli yenileme ve araştırmacı yeteneğini geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Bilgisayarın temel yapılarını ve işleyişlerini bilir. Bilgisayarı oluşturan temel donanımları tanır. Bunlarla ilgili gelişmeleri izleyebilir. PÇ-5 Genel mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-7 Bilgisayar Mühendisliğine özgü problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-13 Ofis yazılımlarını ileri seviyede kullanabilir.
PÇ-15 İstenenleri sağlayacak biçimde bir sistemi ya da süreci tasarlayabilir.
PÇ-19 Yeniliklere ve gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek için, kendini sürekli yenileme ve araştırmacı yeteneğini geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Bilgisayar türlerini, sınıflandırmasını ve yapısal farklılıklarını bilir. İşletim sistemlerini ve temel görevlerini bilir. Programlama dilleri hakkında bilgi sahibidir. Mühendislik ve orman endüstri mühendisliğine yönelik güncel yazılımları tanır. PÇ-4 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi kazanır.
PÇ-5 Genel mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-15 İstenenleri sağlayacak biçimde bir sistemi ya da süreci tasarlayabilir.
PÇ-19 Yeniliklere ve gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmek için, kendini sürekli yenileme ve araştırmacı yeteneğini geliştirir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Ofis yazılımlarının güncel versiyonlarını iyi düzeyde kullanabilir. Belge hazırlayabilir, grafiksel anlatım ve görsel sunum yapabilir, verileri analiz edebilir. Internet araçlarını ve bilgiye ulaşma tekniklerini kullanabilir. PÇ-5 Genel mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-7 Bilgisayar Mühendisliğine özgü problemleri saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi kazanır.
PÇ-13 Ofis yazılımlarını ileri seviyede kullanabilir.
PÇ-15 İstenenleri sağlayacak biçimde bir sistemi ya da süreci tasarlayabilir.
PÇ-18 Verileri kullanarak grafikler ve animasyonlar oluşturabilir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bilgisayarın tarihçe ve gelişimi, bilgisayarla ilgili temel kavramlar, yazılım, donanım, işletim sistemi, sayı sistemleri, email ve internet kullanımı, verilerin ölçü birimleri, download ve upload hızı, internet kavramı, tracert komutu, router, internet adresleri, uzantıları ve anlamları, Uniform Resource Locator (URL) kavramı, IP adres, domain name kavramı, alan adı seviyeleri, ICANN, IDN (Uluslararasılaştırılmış Alan Adları), anakartın çeşitleri, bileşenleri, veriyolları, M.2 Slot, chipsetler, form factor, platform denetleyici hub (PCH) , ana bellek, monitör, PPI, ekran kartı, portlar (VGA, DVI, HDMI, DP), PCIe, Sabit Disk : HDD, SSD, M.2 SSD, yazılım kavramı (sistem ve uygulama yazılımları), işletim sistemi temel özellikleri ve uygulamaları, BIOS, hız aşırtma (overclocking), işletim sistemi temel özellikleri ve uygulamaları, paylaşım ve NTFS İzinleri, başlangıç ekranı ayarları, işletim sistemi pazar payı, windows işletim sistemi kilit ekranı ayarları, Snap assist (yapış yardımcısı) özelliği, Aero Shake özelliği, joker karakterler (wildcards), MS-DOS işletim sistemi komutları, word program penceresi ekranı tanıtımı, word belgesini .pdf olarak kaydetmek, word belgesini sabitlemek, şablon kullanarak özgeçmiş oluşturma, görüntü formatları (JPEG, GIF, PNG), kelime işlem programı kullanımı (sayfa kenar boşlukları, kısayol tuşları, iki sütunlu sayfa örneği, madde işareti ve numaralandırma kullanımı v.b.), otomatik içindekiler sayfası, otomatik tablo ve şekiller dizini, kaynakça ekleme, alıntı yapma, alt simge, kısayol tuşları, iki sütunlu sayfa örneği, madde işareti ve numaralandırma kullanımı v.b.), makro oluşturmak, sertifika hazırlama, adres mektup birleştirme, kelime işlem programı kullanımı (dipnot, sonnot, tablo eklemek), otomatik içindekiler sayfası, şekiller sayfası, çizelgeler dizini eklenmesi, kaynakça ve alıntı eklemek, sekme durakları, madde işareti ve numaralandırma, şekil eklemek, geliştirici sekmesi denetimler grubundaki denetimlerin kullanımı:anket örneği, Microsoft Powerpoint sunu hazırlama programı kullanımı, sunum hazırlama programının kullanımı, slaytlar arasına geçiş efekti eklemek, metin ve nesne animasyonu eklemek.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bilgisayarın tarihçe ve gelişimi, bilgisayarla ilgili temel kavramlar, yazılım, donanım, işletim sistemi, sayı sistemleri, email ve internet kullanımı, verilerin ölçü birimleri, download ve upload hızı. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları.
2 Bilgisayarın tarihçe ve gelişimi, bilgisayarla ilgili temel kavramlar, yazılım, donanım, işletim sistemi, sayı sistemleri, verilerin ölçü birimleri, download ve upload hızı. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları.
3 İnternet kavramı, tracert komutu, router, internet adresleri, uzantıları ve anlamları, Uniform Resource Locator (URL) kavramı, IP adres, domain name kavramı, alan adı seviyeleri, ICANN, IDN (Uluslararasılaştırılmış Alan Adları). Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları.
4 Anakartın çeşitleri, bileşenleri, veriyolları, M.2 Slot, chipsetler, form factor, Platform Denetleyici Hub (PCH) , ana bellek, monitör, PPI. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi.
5 Ekran kartı, portlar (VGA, DVI, HDMI, DP), PCIe, Sabit Disk : HDD, SSD, M.2 SSD, yazılım kavramı (sistem ve uygulama yazılımları), işletim sistemi temel özellikleri ve uygulamaları, BIOS, hız aşırtma (overclocking). Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi.
6 İşletim sistemi temel özellikleri ve uygulamaları, paylaşım ve NTFS İzinleri, başlangıç ekranı ayarları, işletim sistemi pazar payı, Windows İşletim Sistemi Kilit Ekranı Ayarları, Snap assist (yapış yardımcısı) özelliği, Aero Shake özelliği, joker karakterler (wildcards), MS-DOS işletim sistemi komutları. Word Program Penceresi Ekranı Tanıtımı, Word belgesini .pdf olarak kaydetmek, Word belgesini sabitlemek, şablon kullanarak özgeçmiş oluşturma. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları.
7 Ara Sınav Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi.
8 Ara Sınav
9 Görüntü formatları (JPEG, GIF, PNG), kelime işlem programı kullanımı (sayfa kenar boşlukları, kısayol tuşları, iki sütunlu sayfa örneği, madde işareti ve numaralandırma kullanımı v.b.), otomatik içindekiler sayfası, otomatik tablo ve şekiller dizini, kaynakça ekleme, alıntı yapma, örnek uygulamalar. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları
10 Alt simge, kısayol tuşları, iki sütunlu sayfa örneği, madde işareti ve numaralandırma kullanımı v.b.), makro oluşturmak, sertifika hazırlama, adres mektup birleştirme, örnek uygulamalar. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları
11 Kelime işlem programı kullanımı (dipnot, sonnot, tablo eklemek), Otomatik içindekiler sayfası, şekiller sayfası, çizelgeler dizini eklenmesi, kaynakça ve alıntı eklemek, örnek uygulamalar. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları
12 Sekme durakları, madde işareti ve numaralandırma, şekil eklemek, geliştirici sekmesi denetimler grubundaki denetimlerin kullanımı:anket örneği, örnek uygulamalar. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları
13 Microsoft Powerpoint sunu hazırlama programı kullanımı. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi.
14 Sunum hazırlama programının kullanımı, slaytlar arasına geçiş efekti eklemek, metin ve nesne animasyonu eklemek, örnek uygulamalar. Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi, Bilgisayar uygulamaları
15 Genel tekrar Uzaktan Eğitim, Anlatma Yöntemi.
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Anadolu Üniversitesi Temel Bilgi Teknolojileri-I, https://www.anadolu.edu.tr/uploads/anadolu/ckfinder/web/files/BIL101U.pdf
2 How computers work, Ron White, Tenth Edition
3 https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=4085
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Bilgisayar, ders notları, yardımcı ders kitabı.

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 6 5 30
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 8 2 16
       c) Performans Ödevi 8 3 24
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 10 1 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 12 1 12
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 150