|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
Ders Türü | Zorunlu | ||||
Bölümü | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
KAYHAN KARAKAYA, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Staj Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendi işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Girişimcilik özelliklerinden hareketle kendi girişimcilik özelliklerini sorgular. Girişimcilik türleri ile ilgili açıklanan faaliyetleri karşılaştırır. |
PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. PÇ-5 En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir. PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Başarılı girişimcilik öykülerindeki girişimcilik özelliklerini değerlendirerek kendi girişimcilik özelliklerini geliştirir. |
PÇ-7 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Girişimcilikteki engelleri ve teşvikleri öğrenerek uygun sektörle ilgili fırsatları karşılaştırır. |
PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. PÇ-7 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu derste girişimciliğin kavramsal çerçevesi, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimcilik kültürü, girişimciliğin yerel ve uluslar arası bağlamı ve girişimcilik ahlakı ile ilgili konulara değinilecektir. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Girişimcilikte Temel Kavramlar | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
2 | KOBİ'lerin Arkasındaki İtici Güç: Girişimciler | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
3 | Girişimcilikte Başarı Faktörleri ve Başarısızlık Nedenleri | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
4 | İşletme Kuruluşu | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
5 | Kapasite Kullanımı ve Başabaş Noktası Analizi | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
6 | İşletme Türleri | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
7 | Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (Kobi’ler) | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
8 | Ara Sınav | |
9 | Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (Kobi’ler) | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
10 | Kobi’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
11 | Küçük İşletmelerde Yönetim İşlevi | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
12 | Küçük İşletmelerde Üretim İşlevi | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
13 | Küçük İşletmelerde Pazarlama İşlevi | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
14 | Küçük İşletmelerde Finansman İşlevi | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
15 | Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar | Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | GİRİŞİMCİLİK ( Temel Girişimcilik Ve İş Kurma Süreci )-Prof. Dr. Hasan Tutar, Öğr. Gör. Fırat Altınkaynak, Arş. Gör. Duygu Terzi-2017-Detay Yayıncılık-ANKARA | |
2 | GİRİŞİMCİLİK-Fikret Cankar, Özhan Görçün, H. Rıdvan Yurtseven-2019-Detay Yayıncılık-ANKARA | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ders kitabı, ders notları, slayt sunum ve internet |
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 2 | 5 | 10 |
c) Performans Ödevi | 2 | 6 | 12 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 7 | 14 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 90 |