Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

ÜRGÜP SEBAHAT ve EROL TOKSÖZ MESLEK YÜKSEKOKULU / TO130 - TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ

Kodu: TO130 Adı: GİRİŞİMCİLİK Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Zorunlu
Bölümü TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı MEHMET ÇONTU (mehmetcontu@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
KAYHAN KARAKAYA,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Staj Yok
Dersin Amacı
Başkaları için çalışmanın yanı sıra kendi işini kurabilecek özelliklere, bilgi ve yetkinlikler sahip olması hedeflenen öğrencilerin kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaları ve bunları geliştirebilmeleri için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Girişimcilik özelliklerinden hareketle kendi girişimcilik özelliklerini sorgular. Girişimcilik türleri ile ilgili açıklanan faaliyetleri karşılaştırır. PÇ-1 Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-4 Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir.
PÇ-5 En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir.
PÇ-8 Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Başarılı girişimcilik öykülerindeki girişimcilik özelliklerini değerlendirerek kendi girişimcilik özelliklerini geliştirir. PÇ-7 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-10 İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
PÇ-12 İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-17 Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Girişimcilikteki engelleri ve teşvikleri öğrenerek uygun sektörle ilgili fırsatları karşılaştırır. PÇ-2 Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
PÇ-3 Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
PÇ-7 Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
PÇ-9 Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
PÇ-20 Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
PÇ-21 Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
PÇ-22 Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu derste girişimciliğin kavramsal çerçevesi, yaklaşımları, fonksiyonları, süreci, girişimcilik kültürü, girişimciliğin yerel ve uluslar arası bağlamı ve girişimcilik ahlakı ile ilgili konulara değinilecektir.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Girişimcilikte Temel Kavramlar Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
2 KOBİ'lerin Arkasındaki İtici Güç: Girişimciler Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
3 Girişimcilikte Başarı Faktörleri ve Başarısızlık Nedenleri Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
4 İşletme Kuruluşu Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
5 Kapasite Kullanımı ve Başabaş Noktası Analizi Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
6 İşletme Türleri Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
7 Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (Kobi’ler) Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
8 Ara Sınav
9 Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (Kobi’ler) Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
10 Kobi’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
11 Küçük İşletmelerde Yönetim İşlevi Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
12 Küçük İşletmelerde Üretim İşlevi Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
13 Küçük İşletmelerde Pazarlama İşlevi Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
14 Küçük İşletmelerde Finansman İşlevi Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
15 Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar Anlatma, tartışma ve örnek olay inceleme
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 GİRİŞİMCİLİK ( Temel Girişimcilik Ve İş Kurma Süreci )-Prof. Dr. Hasan Tutar, Öğr. Gör. Fırat Altınkaynak, Arş. Gör. Duygu Terzi-2017-Detay Yayıncılık-ANKARA
2 GİRİŞİMCİLİK-Fikret Cankar, Özhan Görçün, H. Rıdvan Yurtseven-2019-Detay Yayıncılık-ANKARA
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders kitabı, ders notları, slayt sunum ve internet

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 2 5 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 2 6 12
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 7 14
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90