|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Dersin amacı gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve gıda enfeksiyonları ile bunların etmeni olan mikroorganizmaların morfolojik, kültürel, epidemiyolojik özellikleri hakkında bilgi vermektir. |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonların patogenezini ve konakçı savunma mekanizmalarını kavrayabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
DÖÇ-2 | Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı patojenler hakkında rapor hazırlayabilir ve sunabilir. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıda zehirlenmesi ve gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmaların genel özellikleri, epidemiyolojisi, gıdalardan izolasyonu ve gıda zehirlenmeleri ve gıda enfeksiyonlarının kontrolü. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Gıdaların mikrobiyal ekolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Gıdaların mikrobiyal ekolojisi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Gıdalarda mikroorganizmaların üremesine etki eden faktörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Gıdalarda mikroorganizmaların üremesine etki eden faktörler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Sunum | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Sunum | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Sunum | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Heperkan, D. 2016. Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 3 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 3 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı | 10 | 5 | 50 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 193 |