Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-741 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-741 Adı: GIDA ZEHİRLENMELERİ VE ENFEKSİYONLARI Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Dersin amacı gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve gıda enfeksiyonları ile bunların etmeni olan mikroorganizmaların morfolojik, kültürel, epidemiyolojik özellikleri hakkında bilgi vermektir.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonların patogenezini ve konakçı savunma mekanizmalarını kavrayabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
DÖÇ-2 Gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda kaynaklı patojenler hakkında rapor hazırlayabilir ve sunabilir. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda zehirlenmesi ve gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmaların genel özellikleri, epidemiyolojisi, gıdalardan izolasyonu ve gıda zehirlenmeleri ve gıda enfeksiyonlarının kontrolü.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdaların mikrobiyal ekolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Gıdaların mikrobiyal ekolojisi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Gıdalarda mikroorganizmaların üremesine etki eden faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Gıdalarda mikroorganizmaların üremesine etki eden faktörler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gıda intoksikasyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Gıda enfeksiyonuna neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Sunum Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Sunum Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Sunum Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Heperkan, D. 2016. Temel Gıda Mikrobiyolojisi, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Ankara.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193