Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-745 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-745 Adı: MİKOTOKSİJENİK KÜFLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Güz
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda kaynaklı küfler, küflerin primer ve sekonder metabolitleri, mikotoksin oluşumu ve tayin Farklı mikotoksinlere ait örnkler: örn. Aflatoksin, okratoksin A, Penicillium toksinleri, Fusarium Mikotoksinlerin önlenmesi ile ilgili stratejiler hakkında bilgilendirme, Mikotoksinlerin sağlık ve ekonomi üzerine etkileri ile ilgili ileri düzeyde bilgi kazandırmak

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda gelişen mikotoksinler ile ilgili olarak karşılaşılan problemlere çözüm üretebilir PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
Yazılı Sınav
Performans Ödevi
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda sık rastlanan küfler; mikotoksinler ve mikotoksijenik küfler; Küflerin primer metabolitleri;
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
2 Mikotoksin oluşturan küfler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
3 Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
4 Mikotoksinlerin tayin yöntemleri Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
5 Gıdalarda aflatoksin oluşumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
6 Gıdalarda okratoksin A oluşumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
7 Gıdalarda siklopiazonik asit oluşumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Gıdalarda sitrinin, patulin and penicillic acid oluşumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
10 Gıdalarda trikotesenler Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
11 Gıdalarda fumonisin oluşumu Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
12 Mikotoksinlerle ilgili ulusal ve uluslararası standartlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
13 Mikoksinlerin önlenmesinde kullanılan metotlar Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
14 Mikotoksinlerin biyolojik ve kimyasal metotlarla önlenmesi Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
15 Küf gelişmesinin çeşitli yöntemlerle kontrol altına alınması Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Mycotoxins and Food Safety. 2002. DeVries, J. W., Trucksess, M. W. And Jackson,
2 Advances in Food Mycology. 2006. Hocking, A. D., Pitt, J. I., Samson, R. A. and
3 Mycotoxins in food. 2008. Magan, M. and Olsen, M. Woodhead Publishing Ltd.,
4 Fungi and Food Spoilage. 2009. Pitt, J. and Hocking, A. Springer, NY.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 3 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 14 3 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 3 2 6
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 4 5 20
Ara Sınav 10 5 50
Final Sınavı İçin Hazırlık 5 5 25
Final Sınavı 10 5 50
0
0
Toplam İş Yükü 193