|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Güz | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | BÜLENT ZORLUGENÇ (bzorlugenc@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Gıda kaynaklı küfler, küflerin primer ve sekonder metabolitleri, mikotoksin oluşumu ve tayin Farklı mikotoksinlere ait örnkler: örn. Aflatoksin, okratoksin A, Penicillium toksinleri, Fusarium Mikotoksinlerin önlenmesi ile ilgili stratejiler hakkında bilgilendirme, Mikotoksinlerin sağlık ve ekonomi üzerine etkileri ile ilgili ileri düzeyde bilgi kazandırmak |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Gıdalarda gelişen mikotoksinler ile ilgili olarak karşılaşılan problemlere çözüm üretebilir |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma |
Yazılı Sınav Performans Ödevi |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Gıdalarda sık rastlanan küfler; mikotoksinler ve mikotoksijenik küfler; Küflerin primer metabolitleri; | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Mikotoksinlerin tanımı ve genel özellikleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
2 | Mikotoksin oluşturan küfler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
3 | Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
4 | Mikotoksinlerin tayin yöntemleri | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
5 | Gıdalarda aflatoksin oluşumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
6 | Gıdalarda okratoksin A oluşumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
7 | Gıdalarda siklopiazonik asit oluşumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Gıdalarda sitrinin, patulin and penicillic acid oluşumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
10 | Gıdalarda trikotesenler | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
11 | Gıdalarda fumonisin oluşumu | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
12 | Mikotoksinlerle ilgili ulusal ve uluslararası standartlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
13 | Mikoksinlerin önlenmesinde kullanılan metotlar | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
14 | Mikotoksinlerin biyolojik ve kimyasal metotlarla önlenmesi | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
15 | Küf gelişmesinin çeşitli yöntemlerle kontrol altına alınması | Anlatım, tartışma veya uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Mycotoxins and Food Safety. 2002. DeVries, J. W., Trucksess, M. W. And Jackson, | |
2 | Advances in Food Mycology. 2006. Hocking, A. D., Pitt, J. I., Samson, R. A. and | |
3 | Mycotoxins in food. 2008. Magan, M. and Olsen, M. Woodhead Publishing Ltd., | |
4 | Fungi and Food Spoilage. 2009. Pitt, J. and Hocking, A. Springer, NY. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 7 | 3 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 14 | 3 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 3 | 2 | 6 |
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav | 10 | 5 | 50 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı | 10 | 5 | 50 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 193 |