Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-714 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-714 Adı: GIDALARDAKİ MUTAJENİK VE KARSİNOJENİK BİLEŞİKLER Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıdalarda doğal olarak bulunan ya da gıdaların işlenmeleri esnasında oluşan mutajen ve karsinojen bileşiklerin tartışılmasıdır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Gıdalarda doğal olarak bulunan bitkisel ve hayvansal kaynaklı toksik bileşiklerin öğrenilmesi PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Gıdalardaki mutajenik ve karsinojenik bileşiklerin tartışılması PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıdalarda doğal olarak bulunan mutajen ve karsinojen bileşikler, gıdaların işlenmeleri esnasında oluşan mutajen ve karsinojen bileşiklerin
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bitkisel kaynaklı toksinler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
2 Mantar kaynaklı toksinler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
3 Hayvansal kaynaklı toksinler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
4 Bakteriyel toksinler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
5 Mikotoksinler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
6 Gıdalara bulaşan çevresel kontaminantlar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
7 Pestisid ve ilaç kalıntıları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
8 Ara Sınav
9 Ambalaj malzemelerinden gıdaya taşınan kontaminantlar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
10 Deterjan ve dezenfektan kalıntıları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
11 Hatalı kullanılan katkı maddeleri Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
12 Pişirme işlemi esnasında oluşan kimyasal bileşikler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
13 Polisiklik aromatik hidrokarbonlar Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
14 Heterosiklik aromatik aminler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
15 Akrilamid ve N-nitrozo bilesikler Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168