Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-726 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-726 Adı: GIDA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı CEM OKAN ÖZER (cemokanozer@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı endüstri ve servis sektöründe uygulanan kalite sistemleri hakkında bilgilendirmek ve kalite kontrol mühendisi olarak görev yapabilme yeteneği sağlamaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Kalite ile ilgili temel tanımalar, kalitenin boyutları, kalite karakteristikleri, dizayn kalitesi, uygunluk kalitesi gibi temel tanımların kavranabilmesi PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Kalite sağlama sistemi ve toplam kalite yönetimi ilkelerinin anlaşılması ve sistemin çalıştırılmasında kalite çemberlerinin öneminin kavranması PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
The aim of this course is to inform about quality systems applied in industry and service sector and to provide the ability to work as a quality control engineer.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kalite ile ilgili temel tanımalar, kalitenin boyutları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
2 Kalite ile ilgili temel tanımalar, kalitenin boyutları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
3 Kalite karakteristikleri, dizayn kalitesi, uygunluk kalitesi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
4 Kalite kontrol faaliyetlerinin tarihsel gelişimi, toplam kalite kavramını gelişimi Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
5 ISO 9000 kalite sistem standartları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
6 ISO 9000 kalite sistem standartları Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
7 HACCP İlkeleri ve uygulaması Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
8 Ara Sınav
9 HACCP İlkeleri ve uygulaması Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
10 Kalite yönetim sistemi-kalite sisteminin kurulması kalite politikası Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
11 Kalite yönetim sistemi-kalite sisteminin kurulması kalite politikası Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
12 Dökümantasyon, kalite el kitabı Dökümantasyon,, kalite el kitabı Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
13 Kalite planları, kalite kayıtları, kalite maliyetleri, kaliteye teşvik, iç kalite tetkik Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
14 İstatistiksel kalite kontrolunda kullanılan teknikler. Anlatma Yöntemi Tartışma Yöntemi Soru Cevap
15 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 7 1 20
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi 14 4 20
9.Proje
Final Sınavı 14 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 4 14 56
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 14 28
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 0
Ara Sınav 4 7 28
Final Sınavı İçin Hazırlık 0
Final Sınavı 4 14 56
0
0
Toplam İş Yükü 168