Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-736 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-736 Adı: GIDA PROTEİNLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı KAMİL EMRE GERÇEKASLAN (emre@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Gıda proteinlerinin tanıtımı, fizikokimyasal ve teknolojik özelliklerinin kavranması

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Gıda proteinlerinin tanıtımı, fizikokimyasal ve teknolojik özellikleri
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel kaynaklar ve fizikokimyasal özellikler konu anlatımı, soru cevap
2 Tayin yöntemleri konu anlatımı, soru cevap
3 İzolasyon, saflaştırma ve karakterizasyon konu anlatımı, soru cevap
4 Fonksiyonel özelliklere giriş, film ve köpük oluşturma konu anlatımı, soru cevap
5 Jel ve emülsiyon oluşturma konu anlatımı, soru cevap
6 Protein modifikasyonları konu anlatımı, soru cevap
7 İşleme sırasında etkileşim ve değişimler konu anlatımı, soru cevap
8 Ara Sınav
9 Tahıl ve soya proteinleri konu anlatımı, soru cevap
10 Süt proteinleri konu anlatımı, soru cevap
11 Et proteinleri konu anlatımı, soru cevap
12 Gıda endüstrisinde protein uygulamaları konu anlatımı, soru cevap
13 Protein beslenme ilişkisi konu anlatımı, soru cevap
14 Protein biyoteknoloji ilşkisi konu anlatımı, soru cevap
15 Genel değerlendirme konu anlatımı, soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Kinsella, J.E. and W.G. Soucie. 1989. Food Proteins. American Oil Chemists’ Soc., USA
2 1. Belitz,H.-D. and W. Grosch. 1999. Food Chemistry. Translated by D. Hadziyev (English), Springer-Werlag, Berlin. 2. Bollag, D.M., Rozycki, D. & S.J. Edelstein. 1996. Protein methods. Wiley-Liss, NY.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 14 3 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 14 3 42
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 14 3 42
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 0
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 2 5 10
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 7 2 14
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 14 2 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 181