Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-740 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-740 Adı: ENZİM BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Enzimlerin yapı ve fonksiyonları, çalışma mekanizmaları, aktivitelerinin ölçümü, değişik kaynaklarda üretilmeleri konusunda genel bilgiler vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Enzimlerin genel özellikler hakkında bilgi sahibi olur PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Endüstride ve gıda sanayiinde kullanılan enzimleri tanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Enzimlerin adlandırılması ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Enzimlerin üretimi ve saflaştırılması yöntemlerini tanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Enzimlerin yapı ve fonksiyonları, enzimlerin genel kataliz mekanizmaları ve enzim kinetiği, enzim aktivite birimleri ve aktivite ölçümlerinin genel esasları, enzimlerin sınıflanması ve karakteristik reaksiyonları. Enzim kaynakları ve seçiminde gözönüne alınması gereken kriterler, mikroorganizmalardan enzim üretiminin prensipleri, çeşitli kaynaklardan enzim ekstraksiyonu, izolasyonu ve formülasyonu, enzimlerin uygulama alanları ve immobilize enzimler.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tanım ve tarihçe Anlatım, Tartışma
2 Enzimlerin genel özellikleri Anlatım, Tartışma
3 Enzimlerin kimyasal yapısı Anlatım, Tartışma
4 Enzimlerin etki mekanizmaları Anlatım, Tartışma
5 Enzim Reaksiyon Hızı Üzerine Etki Eden Faktörler Anlatım, Tartışma
6 Enzimlerin Adlandırılması ve Sınıflandırılması Anlatım, Tartışma
7 Enzim Kinetiği Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav
9 Enzim Aktivitesi Ölçüm Yöntemleri Anlatım, Tartışma
10 Enzim İmmobilizasyonu Anlatım, Tartışma
11 Endüstriyel Enzimler ve Kullanım Alanları Anlatım, Tartışma
12 Enzim Üretimi Anlatım, Tartışma
13 Enzim İzolasyonu Anlatım, Tartışma
14 Enzim saflaştırma Anlatım, Tartışma
15 Gıda Sanayiinde Enzim Uygulamaları Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Anonim. 2015. Enzim Biyoteknolojisi. Web sitesi:content.lms.sabis.sakarya.edu.tr, Erişim tarihi:19.11.2017
2 Fadıloğlu, S., Erkmen, O. 2004. Gıda Sanayiinde Enzimlerin Önemi. Gıda, 29(5), 393-400
3 Katoh,S. and Yoshida,F. 2011.Biochemical Engineering. A Textbook for engineers, chemists and biologists. Wilwy-VCH. Verlag GmbH and Co. KGaA.266 p.
4 Najafpour G. D., 2007. Biochemical Engineering and Biotechnology. Elsevier, Amsterdam, 421 p.
5 Saldamlı İ., Gıda Kimyası, 2014. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
6 Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 258-262 s,
7 Wang, D. I. C., Cooney, C. L., Demain, A. L., Dunnill.P., Humphrey, A. E., Lılly, M. D., 1979. Fermentation and Enzyme Technology. John Willey and Sons, Toronto, 374 s.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180