|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | NESİMİ AKTAŞ (naktas@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
|||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Enzimlerin yapı ve fonksiyonları, çalışma mekanizmaları, aktivitelerinin ölçümü, değişik kaynaklarda üretilmeleri konusunda genel bilgiler vermek |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Enzimlerin genel özellikler hakkında bilgi sahibi olur |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Endüstride ve gıda sanayiinde kullanılan enzimleri tanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Enzimlerin adlandırılması ve sistematiği hakkında bilgi sahibi olur. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Enzimlerin üretimi ve saflaştırılması yöntemlerini tanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Enzimlerin yapı ve fonksiyonları, enzimlerin genel kataliz mekanizmaları ve enzim kinetiği, enzim aktivite birimleri ve aktivite ölçümlerinin genel esasları, enzimlerin sınıflanması ve karakteristik reaksiyonları. Enzim kaynakları ve seçiminde gözönüne alınması gereken kriterler, mikroorganizmalardan enzim üretiminin prensipleri, çeşitli kaynaklardan enzim ekstraksiyonu, izolasyonu ve formülasyonu, enzimlerin uygulama alanları ve immobilize enzimler. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Tanım ve tarihçe | Anlatım, Tartışma |
2 | Enzimlerin genel özellikleri | Anlatım, Tartışma |
3 | Enzimlerin kimyasal yapısı | Anlatım, Tartışma |
4 | Enzimlerin etki mekanizmaları | Anlatım, Tartışma |
5 | Enzim Reaksiyon Hızı Üzerine Etki Eden Faktörler | Anlatım, Tartışma |
6 | Enzimlerin Adlandırılması ve Sınıflandırılması | Anlatım, Tartışma |
7 | Enzim Kinetiği | Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | |
9 | Enzim Aktivitesi Ölçüm Yöntemleri | Anlatım, Tartışma |
10 | Enzim İmmobilizasyonu | Anlatım, Tartışma |
11 | Endüstriyel Enzimler ve Kullanım Alanları | Anlatım, Tartışma |
12 | Enzim Üretimi | Anlatım, Tartışma |
13 | Enzim İzolasyonu | Anlatım, Tartışma |
14 | Enzim saflaştırma | Anlatım, Tartışma |
15 | Gıda Sanayiinde Enzim Uygulamaları | Anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Anonim. 2015. Enzim Biyoteknolojisi. Web sitesi:content.lms.sabis.sakarya.edu.tr, Erişim tarihi:19.11.2017 | |
2 | Fadıloğlu, S., Erkmen, O. 2004. Gıda Sanayiinde Enzimlerin Önemi. Gıda, 29(5), 393-400 | |
3 | Katoh,S. and Yoshida,F. 2011.Biochemical Engineering. A Textbook for engineers, chemists and biologists. Wilwy-VCH. Verlag GmbH and Co. KGaA.266 p. | |
4 | Najafpour G. D., 2007. Biochemical Engineering and Biotechnology. Elsevier, Amsterdam, 421 p. | |
5 | Saldamlı İ., Gıda Kimyası, 2014. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. | |
6 | Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 258-262 s, | |
7 | Wang, D. I. C., Cooney, C. L., Demain, A. L., Dunnill.P., Humphrey, A. E., Lılly, M. D., 1979. Fermentation and Enzyme Technology. John Willey and Sons, Toronto, 374 s. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |