|
|||||
Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
Ders Düzeyi | Yükseklisans | ||||
Ders Türü | Seçmeli | ||||
Bölümü | GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA) | ||||
Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
Öğretim Elemanı | HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr) | ||||
Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
HALİL İBRAHİM OĞUZ, | ||||
Öğretim Dili | Türkçe | ||||
Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
Dersin Amacı | |||||
Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri, olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi, muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma konularında ayrıntılı bilgi vermek |
Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
DÖÇ-1 | Bazı meyve ve sebze türleri ile üzümlerin özel muhafaza tekniklerini ayrıntılı olarak tanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-2 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi konularında teorik ve uygulamalı bilgiler kazanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-3 | Bazı sebze ve meyve türlerinin muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma konularında ayrıntılı teorik ve uygulamalı bilgiler kazanır. |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
DÖÇ-4 | Bazı meyve ve sebze türleri |
PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
Yazılı Sınav |
PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
Dersin İçeriği | ||
Bu ders kapsamında meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri, olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi konularında bilgiler verilecektir. Bahçe ürünlerinin, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri, optimum muhafaza koşulları anlatılacaktır. | ||
Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
2 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
3 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
4 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
5 | Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
6 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
7 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
8 | Ara Sınav | |
9 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
10 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
11 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
12 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
13 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
14 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
15 | Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma | Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim |
16 | Final Sınavı | |
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
1 | Thompson, A. K., Prange, R. K., Bancroft, R., & Puttongsiri, T. (2018). Controlled atmosphere storage of fruit and vegetables. CABI. | |
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
Ölçme Yöntemi | |||
Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
1.Sözlü Sınav | |||
2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
3.Laboratuvar Sınavı | |||
4.Sunum | |||
5.Rapor | |||
6.Seminer | |||
7.Performans Ödevi | |||
8.Dönem Ödevi | |||
9.Proje | |||
Final Sınavı | 16 | 2 | 60 |
Öğrenci İş Yükü | |||
İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 3 | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Çalışma | |||
a) Okuma | 0 | ||
b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
c) Performans Ödevi | 0 | ||
d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 5 | 8 | 40 |
e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 4 | 13 | 52 |
Sözlü Sınav | 0 | ||
Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
Ara Sınav İçin Hazırlık | 3 | 5 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı İçin Hazırlık | 4 | 7 | 28 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
0 | |||
0 | |||
Toplam İş Yükü | 180 |