Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GM-762 - GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kodu: GM-762 Adı: BAHÇE ÜRÜNLERİNİN ÖZEL MUHAFAZA TEKNİKLERİ Teorik+Uygulama: 3+0 AKTS: 6
Sınıf/Yarıyıl 1 / Bahar
Ders Düzeyi Yükseklisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı HALİL İBRAHİM OĞUZ (hioguz@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
HALİL İBRAHİM OĞUZ,
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri, olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi, muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma konularında ayrıntılı bilgi vermek

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Bazı meyve ve sebze türleri ile üzümlerin özel muhafaza tekniklerini ayrıntılı olarak tanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi konularında teorik ve uygulamalı bilgiler kazanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Bazı sebze ve meyve türlerinin muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma konularında ayrıntılı teorik ve uygulamalı bilgiler kazanır. PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
DÖÇ-4 Bazı meyve ve sebze türleri PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri, olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi konularında bilgiler verilecektir. Bahçe ürünlerinin, optimum muhafaza koşulları, muhafaza süreleri, optimum muhafaza koşulları anlatılacaktır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
2 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
3 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
4 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
5 Bazı meyve ve sebze çeşitleri ile üzümlerin özel muhafaza teknikleri Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
6 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
7 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
8 Ara Sınav
9 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin olgunluk ve hasat zamanlarının belirlenmesi Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
10 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza metodları, optimum muhafaza koşulları Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
11 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
12 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
13 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
14 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
15 Bazı meyve ve sebze çeşitlerinin muhafaza süreleri ve muhafaza sonrası olgunlaştırma Yüzyüze eğitim/ Uzaktan eğitim
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Thompson, A. K., Prange, R. K., Bancroft, R., & Puttongsiri, T. (2018). Controlled atmosphere storage of fruit and vegetables. CABI.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 2 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 3 14 42
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 0
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 0
       c) Performans Ödevi 0
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 5 8 40
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 4 13 52
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 3 5 15
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 4 7 28
Final Sınavı 2 1 2
0
0
Toplam İş Yükü 180