|
|||||
| Sınıf/Yarıyıl | 1 / Bahar | ||||
| Ders Düzeyi | Önlisans | ||||
| Ders Türü | Seçmeli | ||||
| Bölümü | LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI | ||||
| Ön Koşul Dersleri | Yok | ||||
| Öğretim Sistemi | Örgün | ||||
| Ders Süresi | 14 Hafta | ||||
| Öğretim Elemanı | ARİF KIZILIRMAK (arifkizilirmak@nevsehir.edu.tr) | ||||
| Diğer Öğretim Elemanı/Elemanları |
ARİF KIZILIRMAK, | ||||
| Öğretim Dili | Türkçe | ||||
| Sınıf Dışı Uygulama/Staj | Yok | ||||
| Dersin Amacı | |||||
| Dersin amacı hijyen ve sanitasyon uygulamalarının öneminin irdelenerek öğrencilerin iş yaşamında hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar mutlaka kullanacakları bilgilerle donatılmalarını sağlamaktır. | |||||
| Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) | PÇ | ODY | |
| Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler: | |||
| DÖÇ-1 | Laboratuvar ortamını tanıyabililir. Laboratuvar alet ve ekipmanlarını kullanabilir.Test sonuçlarında hatayı kavrayabilir. |
PÇ-3 Laboratuvarlarda sorumlu hekim nezaretinde kayıt alır, test materyallerini hazırlar ve test eder. PÇ-6 Klinik muayene ve görüntüleme cihazları ile cerrahi müdahale aletlerini tanır ve güvenli kullanımları sırasında veteriner hekime destek olur. PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-2 | Laboratuvar malzeme ve ekipmanlarını tanıyabilir.Test sonuçlarında hatayı kavrayabilir.Laboratuvar alet ve testlerin çalışma mekanizmalarını açıklayabilir. |
PÇ-10 Hastalıklardan korunma ve kontrolü ile tedavileri konusundaki uygulamalarda (invaziv olmayan ilaç ve aşı uygulamaları) hekime yardımcı olur. |
Yazılı Sınav |
| DÖÇ-3 | Laboratuvar testlerini uygulayabilir.Laboratuvar güvenlik önlemlerini alabilir.Laboratuvar temizlik ekipmanlarını kullanabilir. |
PÇ-11 Veteriner hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yürütür. PÇ-19 İş yeri ve iş güvenliği kavramlarına hâkim olma ve iş güvenliğini tehdit eden durumlarda gerekli sorumluluğu alır. |
Yazılı Sınav |
| PÇ: Bölüm program çıktıları ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi |
|||
| Dersin İçeriği | ||
| Bu ders hijyen ve sanitasyonun önemini, sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi, çeşitli gıda işleme alanlarında sanitasyon uygulamalarını, dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemlerini, su hijyenini, personel hijyenini, işletmelerin hijyenini, sanitasyon işlemlerinin yönetimini kapsamaktadır. | ||
| Haftalık Detaylı Ders İçeriği | ||
| Hafta | Detaylı İçerik | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
| 1 | Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi | anlatım.soru cevap |
| 2 | Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri | anlatım.soru cevap |
| 3 | İşletme suyu ve içme sularında hijyen | anlatım.soru cevap |
| 4 | Personel hijyeni | anlatım.soru cevap |
| 5 | Kişisel hijyen | anlatım.soru cevap |
| 6 | İşletme hijyeni | anlatım.soru cevap |
| 7 | Hijyenik bina tasarımı | anlatım.soru cevap |
| 8 | Ara Sınav | |
| 9 | Gıda işletmelerinde pest kontrol uygulamaları | anlatım.soru cevap |
| 10 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon | anlatım.soru cevap |
| 11 | Gıda işlemelerinde kullanılan deterjanlar | anlatım.soru cevap |
| 12 | Gıda işlemelerinde kullanılan dezenfektanlar | anlatım.soru cevap |
| 13 | Bitkisel gıda üretiminde hijyen | anlatım.soru cevap |
| 14 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen | anlatım.soru cevap |
| 15 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen | anlatım.soru cevap |
| 16 | Final Sınavı | |
| Ders Kitabı / Yardımcı Kitap | ||
| 1 | Veteriner Laboratuvar Teknikleri ve Prensipleri Prof. Dr. Arif Altıntaş, Prof. Dr. Ulvi Reha Fidancı, Prof. Dr.Tevhide Sel,Doç.Dr.Gülsen Yılmaz,Dr.Mert Pekcan | |
| Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri | ||
| ders kitapları projeksiyon slayt | ||
| Ölçme Yöntemi | |||
| Yöntem | Hafta | Süre (Saat) | Katkı(%) |
| Ara Sınav | 8 | 1 | 40 |
| Diğer Ölçme Yöntemleri | |||
| 1.Sözlü Sınav | |||
| 2.Kısa Sınav (Quiz) | |||
| 3.Laboratuvar Sınavı | |||
| 4.Sunum | |||
| 5.Rapor | |||
| 6.Seminer | |||
| 7.Performans Ödevi | |||
| 8.Dönem Ödevi | |||
| 9.Proje | |||
| Final Sınavı | 16 | 1 | 60 |
| Öğrenci İş Yükü | |||
| İşlem Adı | Haftalık Saat | Sayı | İş Yükü |
| Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) | 2 | 14 | 28 |
| Sınıf Dışı Çalışma | |||
| a) Okuma | 2 | 5 | 10 |
| b) İnternette/Kütüphanede Tarama | 0 | ||
| c) Performans Ödevi | 0 | ||
| d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama | 0 | ||
| e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama | 0 | ||
| Sözlü Sınav | 0 | ||
| Kısa Sınav (Quiz) | 0 | ||
| Laboratuvar Sınavı | 0 | ||
| Ara Sınav İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı İçin Hazırlık | 2 | 5 | 10 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| 0 | |||
| 0 | |||
| Toplam İş Yükü | 60 | ||