Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

DERİNKUYU EMİNEANA VE YAŞAR ERTAŞ TARIM VE HAYVANCILIK MESLEK YÜKSEKOKULU / LVS 213 - LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI

Kodu: LVS 213 Adı: ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE HASTALIKLARI Teorik+Uygulama: 2+0 AKTS: 3
Sınıf/Yarıyıl 2 / Güz
Ders Düzeyi Önlisans
Ders Türü Seçmeli
Bölümü LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK PROGRAMI
Ön Koşul Dersleri Yok
Öğretim Sistemi Örgün
Ders Süresi 14 Hafta
Öğretim Elemanı ARİF KIZILIRMAK (arifkizilirmak@nevsehir.edu.tr)
Diğer Öğretim
Elemanı/Elemanları
Öğretim Dili Türkçe
Sınıf Dışı Uygulama/Staj Yok
Dersin Amacı
Bu dersin amacı temel arıcılık ve yetiştiricilik kriterleri, arının vücut yapısı, koloni ve yaşamsal özellikleri, arı ırkları, arı ürünleri, arı hastalık ve zararlıları hakkında genel bilgileri kazanmaktır.

Ders Öğrenme Çıktıları (DÖÇ) ODY
Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler:
DÖÇ-1 Dünyanın değişik bölgelerinde ve Türkiye'de yetiştirilen arı ırkları ve arıcılık hakkında bilgi sahibi olur. PÇ-1 Hayvan türlerini ve ırklarını, yapısal ve işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal vb.) Temel özelliklerini tanır.
PÇ-11 Veteriner hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yürütür.
PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-2 Arıların vücut yapısı, davranışsal özellikleri ve koloni yaşamı ile ilgili temel bilgileri öğrenir. PÇ-1 Hayvan türlerini ve ırklarını, yapısal ve işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal vb.) Temel özelliklerini tanır.
PÇ-11 Veteriner hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yürütür.
PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
Yazılı Sınav
DÖÇ-3 Arı hastalık ve zararları ile bunlarla mücadele yöntemlerini bilir. PÇ-1 Hayvan türlerini ve ırklarını, yapısal ve işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal vb.) Temel özelliklerini tanır.
PÇ-11 Veteriner hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yürütür.
PÇ-12 Bilimsel bilgiyi kullanıma sokar, metotlarını tanır.
Yazılı Sınav
PÇ: Bölüm program çıktıları
ÖDY: Ölçme ve değerlendirme yöntemi

Dersin İçeriği
Bu ders arıcılığın durumu, arıların anatomisi ve fizyolojisi, arıcılık, arıcılıkta kullanılan malzemeler ve arı hastalıklarını kapsamaktadır.
Haftalık Detaylı Ders İçeriği
Hafta Detaylı İçerik Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Arıcılığın önemi anlatım ve soru cevap
2 Arılarda vücut yapısı anlatım ve soru cevap
3 Arı ırkları anlatım ve soru cevap
4 Koloni kavramı anlatım ve soru cevap
5 Bal arılarında davranışlar anlatım ve soru cevap
6 Teknik arıcılık için gerekli koşullar anlatım ve soru cevap
7 Koloni yönetimi anlatım ve soru cevap
8 Ara Sınav
9 Arının doğadan topladığı ürünler anlatım ve soru cevap
10 Arı ürünleri (bal, polen, propolis, arı zehiri, balmumu, arı sütü) anlatım ve soru cevap
11 Balda kalite kriterleri anlatım ve soru cevap
12 Bal arılarında beslenme anlatım ve soru cevap
13 Arıcılık ve tozlaşma anlatım ve soru cevap
14 Arı hastalıkları ve zararlıları anlatım ve soru cevap
15 Organik arıcılık anlatım ve soru cevap
16 Final Sınavı
Ders Kitabı / Yardımcı Kitap
1 Doğaroğlu, M. 2008. Modern Arıcılık Teknikleri, Tekirdağ.
Ders Araç - Gereç ve Malzemeleri
Ders Kitabı, Projeksiyon, Bilgisayar

Ölçme Yöntemi
Yöntem Hafta Süre (Saat) Katkı(%)
Ara Sınav 8 1 40
Diğer Ölçme Yöntemleri
1.Sözlü Sınav
2.Kısa Sınav (Quiz)
3.Laboratuvar Sınavı
4.Sunum
5.Rapor
6.Seminer
7.Performans Ödevi
8.Dönem Ödevi
9.Proje
Final Sınavı 16 1 60

Öğrenci İş Yükü
İşlem Adı Haftalık Saat Sayı İş Yükü
Haftalık Ders Saati (Teorik+Uygulama) 2 14 28
Sınıf Dışı Çalışma
       a) Okuma 5 2 10
       b) İnternette/Kütüphanede Tarama 2 5 10
       c) Performans Ödevi 2 5 10
       d) Seminer/Sunum/Rapor Hazırlama 2 5 10
       e) Dönem Ödevi/Proje Hazırlama 0
Sözlü Sınav 0
Kısa Sınav (Quiz) 0
Laboratuvar Sınavı 0
Ara Sınav İçin Hazırlık 2 5 10
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı İçin Hazırlık 2 5 10
Final Sınavı 1 1 1
0
0
Toplam İş Yükü 90