Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim dalı doktora programı Sosyal Bilimler Enstitüsü altında 2018- 2019 eğitim öğretim yılında eğitime başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. |
Toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 100 üzerinden 75 not ortalaması elde eden öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında doktora diploması verilir. |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Doktora derecesi |
-Programa, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunlarının müracaatları kabul edilecektir. - ALES Puanı ve Türü en az 65 (SÖZ) puan -Yabancı dil en az 55 puan - Yüksek lisans mezuniyet notu en az 75 puan(100’lük) Kayıt için gerekli belgeler; 1 – Yüksek Lisans Diploması, 2 – ALES Sonuç Belgesi. 3 - Nüfus Cüzdanının aslı 4 - Yabancı Dil Belgesi ( ÜDS, KPDS v.s) 5 - Askerlik Durum Belgesi. 6 - Özgeçmiş |
Doktora mezunu öğrenciler alan ile ilgili tüm seviyelerde istihdam imkanına sahiptirler |
Öğrencilerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü doktora programından mezun olabilmeleri için minimum 240 AKTS derslik krediyi başarmış olmaları, doktora yeterlilik sınavından başarılı olmaları, bitirme tezinin hazırlayıp savunmaları ve mezuniyet için en az 75 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir. |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları doktora programı, temelde gastronomi ve turizm alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amaç, alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamaktır. |
PÇ-1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
PÇ-2 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur. |
PÇ-3 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur. |
PÇ-4 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ekonomik, hukuksal vb. problemlere çözüm getirebilme becerisine sahip olur. |
PÇ-5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü için gerekli alanların planlanması, tasarlanması, faaliyetlerinin sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesine yönelik gerekli bilgi ve becerilere sahip olur. |
PÇ-6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur. |
PÇ-7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili alanlarda uygulamaların toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yetkinliğine sahip olur. |
PÇ-8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur. |
TYYC | PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1- Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. | X | X | X | X | X | |||
2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme. | X | X | X | X | ||||
1- Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | X | X | X | X | ||||
2- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme. | X | X | X | X | ||||
3- Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. | X | X | X | X | ||||
4- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma. | X | X | X | X | ||||
1- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme. | X | X | ||||||
2- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. | X | X | X | |||||
3- Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. | X | |||||||
1- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. | X | |||||||
1-Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. | ||||||||
2- Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. | ||||||||
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme. | ||||||||
1- Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. | X | |||||||
2- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme. | X | |||||||
3- Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. | X |
Mezunlarımız, gastronomi ve mutfak sanatları, turizm ve ağırlama endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde üst düzey yönetici veya üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim elemanı/araştırmacı olarak çalışabilmektedir. |
Doktora mezunu öğrenciler alan ile ilgili tüm seviyelerde istihdam imkanına sahiptirler |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS601 | BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 6 |
GRUP 1 | SEÇMELİ DERSLER 1 | - Saat | - Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 24 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS602 | ANA BİLİMDALI SEMİNERLERİ | 0 Saat | 3 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 6 |
GMS604 | ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİK ANALİZ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 6 |
GMSBH608 | DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRÜNDE GELİŞMELER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | |
GRUP 2 | SEÇMELİ DERSLER 2 | - Saat | - Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 18 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GRUP3 | Seçmeli Dersler 3 | - Saat | - Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 30 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GRUP4 | Seçmeli Dersler 4 | - Saat | - Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 30 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS903 | TEZ ÇALIŞMALARI I | 0 Saat | 1 Saat | 3 | Güz | Zorunlu | 24 |
GMS901 | UZMANLIK ALAN DERSİ I | 4 Saat | 0 Saat | 3 | Güz | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS904 | TEZ ÇALIŞMALARI II | 0 Saat | 1 Saat | 3 | Bahar | Zorunlu | 24 |
GMS902 | UZMANLIK ALAN DERSİ II | 4 Saat | 0 Saat | 3 | Bahar | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS903 | TEZ ÇALIŞMALARI III | 0 Saat | 1 Saat | 4 | Güz | Zorunlu | 24 |
GMS901 | UZMANLIK ALAN DERSİ III | 4 Saat | 0 Saat | 4 | Güz | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS904 | TEZ ÇALIŞMALARI IV | 0 Saat | 1 Saat | 4 | Bahar | Zorunlu | 24 |
GMS902 | UZMANLIK ALAN DERSİ IV | 4 Saat | 0 Saat | 4 | Bahar | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS615 | ÇALIŞAN İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS617 | DESTİNASYON PAZARLAMASINDA GASTRONOMİ TURİZMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS603 | GASTRONOMİDE GÜNCEL EĞİLİMLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS613 | GASTRONOMİNİN FELSEFESİ VE KÜLTÜREL TEMELLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS625 | GİRİŞİMCİLİK VE TEKNOLOJİ YÖNETİMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS619 | NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS621 | SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GMS605 | YEMEK,KÜLTÜR,TOPLUM | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS608 | DESTİNASYON YÖNETİMİNDE YEREL MUTFAKLAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GMS614 | DÜNYA MUTFAKLARINDA ALAN ARAŞTIRMALARI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GMS624 | GASTRONOMİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | |
GMS606 | GASTRONOMİDE PROJE GELİŞTİRME | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GMS618 | ULUSLARARASI RESTAURANT İŞLETMECİLİĞİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GMS622 | YEMEK SOSYOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GMS616 | YENİLİKÇİ MUTFAK AKIMLARI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS905 | DOKTORA YETERLİLİK HAZIRLIK | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 30 |
GMS907 | TEZ ÖNERİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GMS906 | DOKTORA YETERLİLİK HAZIRLIK | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 30 |
GMS908 | TEZ ÖNERİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 30 |
Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak olan ara sınav ve dönem sonu sınav notlarının ağırlıkları, derslerin özellikleri de dikkate alınarak ilgili kurullarca Rektörlüğe önerilir. Ayrıca, dersin öğretim elemanı, dönem başında, dersin içeriğini, başarı notunun hesaplanmasına esas olacak her türlü hususu, ilgili kaynakları ve öğrencilere ders saatleri dışında ayıracağı zamanı kapsayan duyuruyu yapar. |
Öğrencilerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü doktora programından mezun olabilmeleri için minimum 240 AKTS derslik krediyi başarmış olmaları, doktora yeterlilik sınavından başarılı olmaları, bitirme tezinin hazırlayıp savunmaları ve mezuniyet için en az 75 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir. |
Tam zamanlı |
Enstitümüzde dersler çeşitli kapasitelerdeki 12 adet derslikte yürütülmektedir. Dersliklerin bir tanesi 100, dört tanesi 80, diğer altı tanesi ise 30 öğrenci kapasitesine sahiptir. 6 derslikte bilgisayar ve projeksiyon, yabancı dil derslerinin yapıldığı diğer dersliklerde ise video ve TV seti bulunmaktadır. Ayrıca, 10 öğrenci kapasiteli 2 adet seminer odası mevcuttur. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan internet laboratuvarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi 50300 NEVŞEHİR ABD Başkanı : Prof. Dr. Nilüfer ŞAHİN PERÇİN Telefon: 0384 2281130 Fax +90-384 / 2152006 |