Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Yükseköğretim Kurulunca Kurulun 24 Mart 2000 tarihli Genel Kurul toplantısında, 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kurulmuştur. Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2001-2002 eğitim öğretim yılında normal örgün öğretime, 2005 – 2006 eğitim öğretim yılında da ikinci öğretime başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. |
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Turizm ve Otelcilik alanında ön lisans diploması verilir. |
Önlisans |
Kabul ve Kayıt Şartları Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Türk Yüksek Öğretim Kurumlarında önceki öğrenimlerin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak programların eğitim planlarında yer alan İngilizce dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar bu derslerden muaf olurlar. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. |
Program Profili Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle konaklama işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Genel Turizm, Turizm Ekonomisi, Genel-Mesleki Yabancı Dil, Otel İşletmeciliği, Önbüro Yönetimi, Kat Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Teknikleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kongre ve Fuar Organizasyonu vb. dersler verilmekte ve Meslek yüksekokulu bünyesinde bulunan Uygulama Otel odasında ve Uygulama Restoranunda uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. |
PÇ-1 | Turizm ve otel İşletmeciliği ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
PÇ-2 | Turizm ve otel İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir. |
PÇ-3 | Turizm ve otel İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir. |
PÇ-4 | Otel işletmelerinde verilen konaklama, yeme içme ve diğer hizmetlerin nasıl organize edildiğini ve sunulduğunu bilir. |
PÇ-5 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular. |
PÇ-6 | Turizm ve otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır. |
PÇ-7 | Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır. |
PÇ-8 | Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir. |
PÇ-9 | İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar. |
PÇ-10 | Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar. |
PÇ-11 | İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir. |
PÇ-12 | Otel işletmelerinde yiyecek içecek departmanı altında yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri, ziyafet organizasyonları uygulamaları bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır. |
PÇ-13 | Rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama, hesap işleme, muhasebe ve kayıt işlemlerini bilir ve uygular. |
PÇ-14 | Satış pazarlama, kongre ve fuar organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır. |
PÇ-15 | Kat hizmetleri yönetimi, oda ve genel alan temizliği, çamaşırhane yönetimi, temizlik ürünlerinin kullanımı ve denetimini bilir ve uygular. |
PÇ-16 | Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar. |
PÇ-17 | Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir. |
PÇ-18 | Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar. |
PÇ-19 | Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder. |
PÇ-20 | Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir. |
PÇ-21 | Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir. |
Mezunların İstihdam Profilleri Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet, kongre ve fuar organizasyon şirketlerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler. |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AİT101 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
ENF101 | BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TIY117 | GENEL TURİZM | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TIY113 | KAT HİZMETLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TIY111 | MENÜ PLANLAMA | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TIY115 | ÖNBÜRO HİZMETLERİ | 2 Saat | 1 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 3 |
TİY109 | TURİZM EKONOMİSİ | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
TDL101 | TÜRK DİLİ I | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 2 |
YDD101 | YABANCI DİL I | 4 Saat | 2 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 6 |
SCHVZ1 | Seçmeli Ders Havuzu 1 | - Saat | - Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 3 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AIT102 | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
TIY110 | MUHASEBE | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
TIY 114 | MUTFAK ÜRÜNLERİ | 4 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 5 |
TIY108 | OFİS PROGRAMLARI II | 2 Saat | 2 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 4 |
TIY112 | OTEL İŞLETMECİLİĞİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 3 |
TDL102 | TÜRK DİLİ II | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 2 |
YBD102 | YABANCI DİL II | 4 Saat | 2 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 6 |
TIY116 | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ I | 3 Saat | 1 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 5 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TIY203 | MESLEKİ YABANCI DİL I | 4 Saat | 2 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 5 |
TIY205 | OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ | 4 Saat | 1 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 5 |
TIY207 | TURİZM COĞRAFYASI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 2 |
TIY209 | TURİZM MEVZUATI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
TIY201 | TURİZM PAZARLAMASI | 3 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 3 |
SCHVZ2 | Seçmeli Ders Havuzu 2 | - Saat | - Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 12 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TIY202 | DEKORASYON HİZMETLERİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 2 |
TIY206 | İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 2 |
TIY208 | İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 2 |
TIY204 | MESLEKİ YABANCI DİL II | 4 Saat | 2 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 5 |
TIYSTJ | STAJ | 0 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 4 |
SCHVZ3 | Seçmeli Ders Havuzu 3 | - Saat | - Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 15 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BKE101 | BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER | 2 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 3 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TİY225 | İLETİŞİM | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
TIY213 | KONGRE VE SEMİNER ORGANİZASYONU | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
TIY219 | PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
TIY223 | YİYECEK İÇECEK SERVİSİ 2 | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Seçmeli | 3 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TIY212 | ÇEVRE KORUMA | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
TIY224 | KAT HİZMETLERİNDE TEMİZLİK İŞLEMLERİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
TIY214 | MESLEK ETİĞİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
TIY228 | MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
TIY222 | ÖNBÜRODA RAPORLAMA İŞLEMLERİ | 2 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Seçmeli | 3 |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme Her öğrenci dönem başında dersler kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine, uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlarda değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Bir dersten (FD) veya (FF) notlarından birini alan öğrenciler o dersi başaramamış sayılırlar. |
Mezuniyet Şartları Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. |
Tam zamanlı |
Meslek yüksek okulunda eğitim-öğretim faaliyetleri 6 yardımcı doçent, 24 öğretim elemanı ile yürütülmektedir. Bölümümüzde dersler 45 kişilik kapasiteye ve projeksiyona sahip sınıflarda ve bilgisayar laboratuvarlarında yürütülmektedir. Bölümümüz öğrencileri kat hizmetleri laboratuarından, yiyecek içecek laboratuarından, internet laboratuarından, kütüphaneden faydalanabilmektedir. Ayrıca çeşitli etkinliklerin yapılabildiği konferans salonu bulunmaktadır. |
Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 50300 Nevşehir Tel : 384 - 228 11 40 Faks : 384 - 215 26 71 E-posta : myo@nevsehir.edu.tr |