Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

AVANOS GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU / ORGANİK TARIM

Kuruluş

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Avanos Meslek Yüksekokulu 03 Mart 2009 tarih ve 6 sayılı senato kararı ile kurulmuştur. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü ve bölüm içerisindeki Organik Tarım Programı ise Avanos Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009-2010 eğitim öğretim yılında ön lisans düzeyinde örgün öğretime başlamıştır. Eğitim dili Türkçe’dir.


Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ORGANİK TARIM alanında önlisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

Ön Lisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeleri ve yeterli “TYT” puanı almaları gerekir.


Önceki Öğrenimin Tanınması

Türk yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Üniversitesinin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Organik Tarım alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarı ile tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.


Program Profili

Organik Tarım programı; ülkemiz ve dünyada hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacını karşılamak ve bu alanda mevcut bilgi birikimi, yeni teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Program Çıktıları

PÇ-1 Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu ve Atatürk İlke ve İnkılâpları hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-2 Türkçenin yapısal özelliklerini kavrar ayrıca Türkçeyi kullanarak etkili iletişim kurar ve araştırma, okuma ve bilgilenme yeteneklerini geliştirir.
PÇ-3 Bir yabancı dil kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder ve hem yurt içinde hem de yurt dışında meslektaşlarıyla iletişim kurar.
PÇ-4 Bir işletim sistemi ve bilgisayar donanımı hakkında bilgi sahibidir ve temel ofis yazılımları ve interneti kullanacak bilgiye sahiptir.
PÇ-5 Organik tarım amaçlı üretimi yapılan bitkileri temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak tanıyabilme ve değerlendirme.
PÇ-6 Organik tarımda üretim aşamasındaki ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular.
PÇ-7 Alanı ile ilgili modern tarım tekniklerini takip eder ve pratiğe aktarır.
PÇ-8 Biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir.
PÇ-9 Organik Tarım Programı ile ilgili pratik uygulamalarda kullanılacak gerekli ekipmanı kullanma yeteneği sergiler.
PÇ-10 Organik Tarım Programı’nı ilgilendiren konularda sosyal sorumluluk, etik değerler ve yasal dayanaklar hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-11 Tarımsal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımına engel olabilecek sorunları çözer.
PÇ-12 Bitkisel üretimde iklim değişiklikleri ve bölgelere göre alternatif ekim nöbeti sistemleri hakkında bilgi sahibidir.
PÇ-13 Tarımsal üretim ve pazarlamada sorunlar ile çözüm önerileri hakkında bilgiye sahiptir.
PÇ-14 Edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
PÇ-15 Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları tanımlar, sorunları genel ölçekte tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-16 Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede sorumluluk alır.
PÇ-17 Sorumluluğu altında çalışanları yönetir.
PÇ-18 Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
PÇ-19 Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır.
PÇ-20 Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÇ-21 Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler.
PÇ-22 Alanında verileri toplar ve sonuçlarını uygulamaya aktarır.
PÇ-23 Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÇ-24 Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÇ-25 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
PÇ-26 Uygulama çalışmalarında bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve arttırılması.
PÇ-27 Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini kavrar ve küresel kümülatif kurulu güç kapasitesi hakkında bilgiye sahiptir.
PÇ-28 Alanı ile ilgili çalışmalarda ilgili sorunları belirleme ve çözüm üretme bilgisine sahiptir.

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi
TYYC PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27 PÇ-28
1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. X X X X X X X X
1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma X X
2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. X X X X X X X
1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. X
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. X X
3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. X
1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. X X X
2-Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. X X X X X
1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. X X
2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. X
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. X
4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. X X
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. X X X X
2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. X X

Temel Alan Yeterlilikleri-Program Çıktıları Matrisi (Mesleki Ağırlıklı)
Açıklama PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27 PÇ-28
Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili özellikle uygulamalı bilgilere sahiptir. X X
Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirir ve kavrar. X X
Alanı ile ilgili yöntem ve teknik bilgilere sahiptir. X X X
Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları inceler, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. X X X X X
Alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirir. X
Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. X X X X
Sorumluluğu altında çalışanları yönetir. X
Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. X X X X
Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır. X X X
Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler. X X X
Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır. X X
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. X
Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. X
Alanında verilerin toplanması ve sonuçlarının uygulamaya aktarılmasında yetkinlik kazanır. X
Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. X
Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır. X X
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. X X




Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ,5. Düzey )Temel Alan Yeterlilikleri (Mesleki Ağırlıklı) PROGRAM ÇIKTILARI TYYÇ
PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27 PÇ-28
BİLGİ -Kuramsal -Olgusal Tarım, Orman ve Su Ürünleri alanlarıyla ilgili özellikle uygulamalı bilgilere sahiptir. 1 x x x x x x x x x x 1- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma. -Kuramsal -Olgusal BİLGİ
BİLGİ -Kuramsal -Olgusal Edindiği bilgilerin doğruluğu, güvenirliliği ve güncelliğini değerlendirir ve kavrar. 2 x x -Kuramsal -Olgusal BİLGİ
BİLGİ -Kuramsal -Olgusal Alanı ile ilgili yöntem ve teknik bilgilere sahiptir. 3 x x x -Kuramsal -Olgusal BİLGİ
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı Edindiği bilgi ve becerileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları inceler, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir. 1 x x x x x x x 1- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı x x x x x x x 2- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili bir çalışmayı gerçekleştirmede ve uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 1 x 1- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorumluluğu altında çalışanları yönetir. 2 x x 2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği x 3- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 1 x x x 1- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme. Öğrenme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği Bilgiye ulaşma yollarını bilir ve etkin bir şekilde kullanır. 2 2-Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme. Öğrenme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği x x x x x 3- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma. Öğrenme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Güncel olay ve gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler. 1 x x 1- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ve sorumlularla paylaşır. 2 x 2- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 3 x 3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çalışma alanlarının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4 x x 4- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Alanında verileri toplar ve sonuçlarının uygulamaya aktarır. 1 x x x x 1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma. Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 2 x x 2- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma. Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuata uygun davranır. 3 Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. 4 Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER

Mezunların İstihdam Profili

Programımız mezunlarının istihdam alanları oldukça geniştir. Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı: tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, organik tarım işletmelerinde tekniker olarak, organik üretime girdi (tohum, organik gübre, organik tarımsal mücadele) sağlayacak özel sektör kuruluşlarında tekniker olarak, Organik ürün sertifikası veren kuruluşlarda, küçük ve orta ölçekli tarıma dayalı sanayiler ve KOBİ'lerde istihdam edilebilirler.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşulu ile aşağıdaki Lisans programlarında öğrenim görebilirler. Bahçe Bitkileri. Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bitki Koruma. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri. Biyosistem Mühendisliği. Organik Tarım İşletmeciliği. Tarım Ekonomisi. Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği. Tarımsal Yapılar ve Sulama. Tarla Bitkileri. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme. Zootekni


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
ORT 109 BİTKİ ISLAHI VE GENETİK 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
ORT 107 BOTANİK 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
ORT 117 GENEL KİMYA 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 3
MAT 101 MATEMATİK 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
ORT 101 ORGANİK TARIMIN GENEL İLKELERİ 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
ENF 101 TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ KULLANIMI 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 3
ORT 105 TOPRAK BİLGİSİ 2 Saat 1 Saat 1 Güz Zorunlu 4
TDL 101 TÜRK DİLİ I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
YBD 101 YABANCI DİL I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
Toplam:
30

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI TARİHİ II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
ORT 134 BİTKİ ANATOMİSİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
ORT 102 BİTKİ FİZYOLOJİSİ 2 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 3
ORT118 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
ORT 132 ORGANİK BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRCİLİĞİ 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
ORT 108 ORGANİK HAYVANSAL ÜRETİM 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
ORT 106 ORGANİK TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
ORT 130 TARIMSAL MEKANİZASYON 3 Saat 1 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
TDL 102 TÜRK DİLİ II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
YBD 102 YABANCI DİL II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
Toplam:
30

3. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
ORT 235 ARICILIK VE POLİNİZASYON 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
ORT 231 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
ORT 233 ORGANİK TARIMDA HASTALIK VE ZARARLI YÖNETİMİ 3 Saat 1 Saat 2 Güz Zorunlu 4
ORT 241 SERACILIK 2 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 3
SCHVZ3 SEÇMELİ DERS HAVUZU 3 - Saat - Saat 2 Güz Seçmeli 15
Toplam:
30

4. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
ORT 230 ENDÜSTRİYE DAYALI EĞİTİM (STAJ) 0 Saat 2 Saat 2 Bahar Zorunlu 7
ORT 240 ORGANİK BAĞCILIK 3 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
ORT 242 ORGANİK FİDE VE FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ 3 Saat 1 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
SCHVZ4 SEÇMELİ DERS HAVUZU 4 - Saat - Saat 2 Bahar Seçmeli 15
Toplam:
30

SEÇMELİ DERS HAVUZU 3

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE 201 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER I 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 221 BİTKİ KORUMA VE BİYOLOJİK MÜCADELE 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 243 ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 217 EKOLOJİ 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 229 GÜZEL SANATLAR 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 211 İYİ TARIM UYGULAMALARI 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
MYD 201 MESLEKİ YABANCI DİL I 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 219 ORGANİK ÜRÜN İŞLEME TEKNOLOJİLERİ VE PAZARLAMA 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 201 TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA 2 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 3
ORT 239 TEMİZ ENERJİ KULLANIMI VE GERİ DÖNÜŞÜM 2 Saat 0 Saat 2 Güz Seçmeli 3

SEÇMELİ DERS HAVUZU 4

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE 202 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER II 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 238 ÇOĞALTMA TEKNİKLERİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 228 GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI 1 Saat 2 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 214 KIRSAL KALKINMA 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
MYD 202 MESLEKİ YABANCI DİL II 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 234 MEYVECİLİKTE BUDAMA TEKNİKLERİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 236 ÖRTÜ ALTI SEBZE YETİŞTİRİCLİĞİ 2 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 226 PERMAKÜLTÜR 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 210 PROJE HAZIRLAMA VE DEĞERLENDİRME 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 206 SÜS BİTKİLERİ VE ORGANİK PEYZAJ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 2
ORT 224 TARIM EKONOMİSİ 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3
ORT 216 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Seçmeli 3

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine uygulamaların en az %80’ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav(ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavlarına katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) VE (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başaralı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Programı başarı ile tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve 30 günlük zorunlu staj eğitimi (EDE = Endüstriye Dayalı Eğitim) tamamlamak gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Tam Zamanlı


Bölüm Olanakları

Programımızda eğitim-öğretim faaliyetleri 2 Öğretim Üyesi ve 5 Öğretim Görevlisi ile yürütülmekle beraber, üniversite bünyesinde kadrolu olan, alanla ilgili diğer Öğretim Görevlisi ve Öğretim Üyeleri de öğrencilerimizin derslerine girmektedirler. Programımızda dersler; uygulama arazisi, organik tarım laboratuvarı ve projeksiyonlu sınıflarda yürütülmektedir.


Adres ve İletişim Bilgileri

Adres: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Avanos Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım Programı Cumhuriyet Mah. Kapadokya Cad. No:49 / 50500 AVANOS / NEVŞEHİR Web Adresi: http://avanosmyo.nevsehir.edu.tr Tel: 0 (384) 511 56 76 Faks: 0 (384) 511 56 77