2547 sayılı kanun’un 2880 sayılı kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.04.2010 tarihli toplantısında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde Gıda Mühendisliği Bölümünün açılması uygun bulunmuştur. Gıda Mühendisliği Bölümü 2012-2013 eğitim öğretim yılında lisans eğitimine, 2016-2017 eğitim öğretim yılında kendi bünyesinde yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir. |
Gıda Mühendisliği Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olur. |
İkinci Düzey (Yüksek lisans) |
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Fen Bilimler Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. |
Gıda Mühendisliği programında lisans yapmış öğrenciler, doğrudan bölüme kabul edilmektedirler. |
Gıda Mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar. |
Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans programı, lisans eğitiminde belirli bir alt yapıya kavuşmuş gıda mühendislerinin, gıda teknolojileri, gıda analizleri, gıda kalite kontrolü, ürün geliştirme, gıda güvenliği, gıda biyoteknolojisi, gıda kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını amaçlamaktadır. Ayrıca kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı yetiştirmek ve akademik kariyer için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır. Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında danışmanlık yapabilme, akademik düzeyde araştırma planlama ve uygulayabilme, lisans seviyesinde ders verebilme, fen ve mühendislik alanlarında disiplinler arası akademik çalışmalar yapabilme yeteneklerine ve bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip uzman yetiştirmektir. |
PÇ-1 | Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma |
PÇ-2 | Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma |
PÇ-3 | Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir |
PÇ-4 | Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma |
PÇ-5 | Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma |
PÇ-6 | Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma |
PÇ-7 | Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma |
PÇ-8 | Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar |
PÇ-9 | Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme |
PÇ-10 | Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma |
PÇ-11 | Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma |
PÇ-12 | Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme |
PÇ-13 | Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme |
PÇ-14 | Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma |
TYYC | PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1- Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme. | X | X | X | X | X | X | ||||||||
2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. | X | X | X | X | X | X | X | X | ||||||
1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme. | X | X | X | X | X | X | X | |||||||
2- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.- Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, | X | X | X | |||||||||||
3- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme.- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme. | X | X | X | X | X | X | ||||||||
1- Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme. | X | X | X | |||||||||||
2- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme. | X | X | X | |||||||||||
3- Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. | X | X | ||||||||||||
1- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme. | X | X | ||||||||||||
1- Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. | X | X | ||||||||||||
2- Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. | X | X | X | |||||||||||
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi'nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme. | X | X | X | X | X | |||||||||
4- Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme. | X | X | X | X | ||||||||||
1- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve bu değerleri öğretebilme. | X | X | ||||||||||||
2- Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. | X | X | X | X | ||||||||||
3- Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme. | X | X | X | X |
Gıda Mühendisliğinde yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği alanından doktoraya kabul edilen programlarda doktora yapabilirler. Diğer taraftan, öğrenciler, kamu ve özel sektörde uzman olarak da çalışabilirler. |
Gıda Mühendisliği yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar doktora programına devam edebilir. Bunun için ALES ve YDS sınavlarından ilan edilen puanları almış olmak gerekir. |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-579 | BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Zorunlu | 6 |
SDH-1 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 1 | - Saat | - Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 24 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-500 | SEMİNER | 0 Saat | 2 Saat | 1 | Bahar | Zorunlu | 12 |
SDH-2 | SEÇMELİ DERS HAVUZU 2 | - Saat | - Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 18 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-601 | TEZ ÇALIŞMASI | 0 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 24 |
GM-603 | UZMANLIK ALAN DERSİ | 4 Saat | 0 Saat | 2 | Güz | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-602 | TEZ ÇALIŞMASI | 0 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 24 |
GM-604 | UZMANLIK ALAN DERSİ | 4 Saat | 0 Saat | 2 | Bahar | Zorunlu | 6 |
Toplam: |
30 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-545 | AROMA MADDELERİ ANALİZ YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-567 | BAZI GIDALARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN MİKROORGANİZMALAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-519 | ET BİYOKİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-585 | ET TEKNOLOJİSİNDE GÜNCEL KONULAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-533 | ET VE ÜRÜNLERİ İŞLEME MÜHENDİSLİĞİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-541 | FERMANTASYON TEKNOLOJİSİNİN PRENSİPLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-507 | FIRIN ÜRÜNLERİ VE UNLU MAMULLER ÜRETİM TEKNOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-555 | GIDA ENDÜSTRİSİNDE LAKTİK ASİT BAKTERİLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-571 | GIDA GÜVENLİĞİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR VE RİSK ANALİZİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-523 | GIDA SANAYİNDE ISIL OLMAYAN TEKNOLOJİLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-513 | GIDA TEKNOLOJİSİNDE ISIL PROSESLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-503 | GIDA VE BESLENME | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-543 | GIDALARDA AROMA MADDELERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-525 | GIDALARDA DUYUSAL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-569 | GIDALARDA MİKOTOKSİNLER VE ANALİZ YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-517 | GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZ TEKNİKLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-501 | GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK KALİTE KONTROLÜ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-583 | GIDALARDA REOLOJİ, TEKSTÜR VE ANALİZ TEKNİKLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-509 | GIDALARIN BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE DAYANDIRILMASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-561 | İSTATİSTİKSEL VERİ ANALİZLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-589 | LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE BİYOKİMYASAL HESAPLAMALAR -I | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-573 | MEYVE VE SEBZE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-577 | MEYVE VE SEBZELERE DERİM SONRASI UYGULANAN İŞLEMLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-575 | MEYVE VE SEBZELERİN KURUTULARAK DAYANDIRILMASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-529 | MEYVE-SEBZE ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROL | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-581 | MİKOTOKSİNLERİN DETOKSİFİKASYON YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-527 | SÜT ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-505 | SÜT FİZİK VE KİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-515 | SÜT ÜRÜNLERİ PROSESLERİNDE YENİ TEKNİKLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-539 | ŞARAP TEKNOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
GM-511 | TAHIL KİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Güz | Seçmeli | 6 |
Kodu | Adı | Teori | Uygulama | Sınıfı | Dönemi | Türü | Akts |
---|---|---|---|---|---|---|---|
GM-544 | ALKOLLÜ İÇKİLER VE ANALİZ YÖNTEMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-516 | AROMA KİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-572 | BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-548 | ET ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDELERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-514 | ET VE ET ÜRÜNLERİ MUHAFAZA TEKNOLOJİLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-534 | ET VE ET ÜRÜNLERİNDE KALİTE KONTROLÜ VE UYGULAMALI ANALİZ YÖ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-542 | FERMANTASYON BİYOKİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-538 | FERMENTE BİTKİSEL ÜRÜNLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-570 | GIDA AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİNDE GELİŞMELER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-546 | GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-562 | GIDA ENDÜSTRİSİNDE KÜFLERİN YERİ VE ÖNEMİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-518 | GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL ESASLARI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-510 | GIDA KAYNAKLI ANTİOKSİDANLAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-506 | GIDA SANAYİNDE MİKROBİYOLOJİ VE UYGULAMALARI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-558 | GIDA TOKSİKOLOJİSİNİN TEMELLERİ VE GIDA KATKI MADDELERİNİN R | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-512 | GIDALARDA FAZ DEĞİŞİMLERİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-568 | GIDALARIN DONDURULARAK DAYANDIRILMASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-576 | LABORATUVAR TEKNİKLERİ VE BİYOKİMYASAL HESAPLAMALAR -II | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-566 | MEYVE SUYU İŞLEME TEKNOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-502 | MİKOTOKSİKOLOJİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-560 | MİKROBİYAL KAYNAKLI ENZİMLER | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-536 | NİŞASTA KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-504 | NUTRASÖTİKLER VE FONKSİYONEL GIDALAR | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-540 | ŞARAP KİMYASI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
GM-520 | ŞARAP TADIMI | 3 Saat | 0 Saat | 1 | Bahar | Seçmeli | 6 |
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav)ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme ve değerlendirme yöntemleri de değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. |
Programı başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. |
Tam Zamanlı |
Bölümümüzde eğitim öğretim faaliyetleri 1 profesör ve 5 yardımcı doçent ile yürütülmektedir. Dersler 50 kişi kapasiteli ve projeksiyonlu sınıflarda yapılmaktadır. |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2000 Evler Mah. Zübeyde Hanım Cad. 50300/Nevşehir. Web Adresi: http://www.gida.nevsehir.edu.tr |