Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ / MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Kuruluş

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 17 Mayıs 2007 tarih ve 5662 sayılı kanunla kurulmuştur. Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2013-2014 eğitim öğretim yılında lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.


Kazanılan Yeterlilik

Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinde en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında lisans diploması verilir.


Yeterlilik Düzeyi

Lisans


Kabul ve Kayıt Şartları

Ülkemizde, üniversitelere giriş için YGS VE LYS seçme sınavlarında başarılı olmak gereklidir. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavlardan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM, YÖK’e bağlı bir kurumdur. ÖSYM, bütün başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Ülkemizdeki üniversitelere girecek yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi sınav ile yapılır. Bu sınavın sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinde yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilir. Kayıt için gerekli belgeler; •Lise ve dengi okul diploması, •ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sınavı sonuç belgesi


Önceki Öğrenimin Tanınması

Türk Yükseköğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmesi gerekir.


Program Profili

Moleküler biyoloji ve genetik bilimlerinin çeşitli alt dallarında teorik ve uygulamalı bilgilerle donatılmış, etik değerleri özümsemiş, toplumsal ihtiyaçlara çözümler üretmeyi hedefleyen, araştırma ve geliştirmeye önem veren ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş uzman bireyler yetiştirmektir.


Program Çıktıları

PÇ-1 Temel Biyoloji bilgisi edinmek
PÇ-2 Organizmalarda madde ve enerji bilgisini geliştirmek
PÇ-3 Hücre ve organizmalarda yapı-fonksiyon ilişkisini tanımlamak
PÇ-4 Yaşam formları ve çevreleri ile ekosistem arasındaki ilişkileri tanımlamak
PÇ-5 Organizma ve popülasyonlardaki genetik aktarımını açıklamak
PÇ-6 Bilimsel düşüncenin doğası ve geçmişini anlamak
PÇ-7 Disiplinlerarası etkileşim bulunan araştırma takımlarında etkin şekilde çalışmak
PÇ-8 Modern teknolojiyle sürekli öğrenme bilinci geliştirmek
PÇ-9 Mevcut bilgiyi geliştirme yöntemleri bulmak
PÇ-10 Literatürün takip edilmesi, teknik projelerin sunulması ve makale yazımı için akıcı bir İngilizce sergilemek
PÇ-11 Biyolojik kavramları bireysel, sosyal, ekonomik, teknolojik ve etik konulara uygulamak
PÇ-12 Profesyonel ve etik davranış sorumluluğu sergilemek
PÇ-13 Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel konular hakkında bilgi edinmek
PÇ-14 Moleküler biyoloji ve genetiğin başlıca çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-15 Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma
PÇ-16 Bilimsel bilgiyi açık ve etkin bir şekilde yazılı veya sözlü olarak aktarır.
PÇ-17 Ölçme, analiz etme, deneysel verileri yorumlayabilme ve bilimsel verilerden geçerli bilimsel sonuçlara ulaşabilme yeteneğine sahip olur.
PÇ-18 Temel moleküler biyoloji bilgisi edinmek.
PÇ-19 Moleküler biyolojinin santral dogmasını oluşturan temel mekanizmalar ve bunların uygulamaya yansıması hakkında bilgi sahibi olmak.
PÇ-20 Hücrede bulunan moleküllerin kimyasal yapıları ve metabolik reaksiyonlar hakkında temel bilgi sahibi olmak.
PÇ-21 Moleküler biyoloji alanında yapılabilecek bilgisayar tabanlı analizler hakkında bilgi sahibi olmak.
PÇ-22 Moleküler teknikler ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmak.
PÇ-23 Temel moleküler teknikleri laboratuvar ortamında uygulama ve sonuçları yorumlama becerisi kazanmak.
PÇ-24 Temel biyokimyasal teknikleri laboratuvar ortamında uygulama ve sonuçları yorumlama becerisi kazanmak.
PÇ-25 İş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-26 Biyogüvenlik ve laboratuvar biyogüvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-27 Biyoetiğin konusunu ve kapsamını öğrenmek.

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi
TYYC PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27
1- Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme.
2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme.
1- Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
2- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme.
3- Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme.
4- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma.
1- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme.
2- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme.
3- Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme.
1- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme.
1-Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme.
2- Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme.
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme.
1- Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme.
2- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme.
3- Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme.
Temel Alan Yeterlilikleri-Program Çıktıları Matrisi (Akademik Ağırlıklı)
Açıklama PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27
Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır.
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular.
Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olur.
Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katk
Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar.
Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir.
Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri takip ederek, problemlerini çözecek şekilde araştırmalarında etkin olarak kullanır.
Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur.
Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.





Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ,8. Düzey )Temel Alan Yeterlilikleri (Akademik Ağırlıklı) PROGRAM ÇIKTILARI TYYÇ
PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14 PÇ-15 PÇ-16 PÇ-17 PÇ-18 PÇ-19 PÇ-20 PÇ-21 PÇ-22 PÇ-23 PÇ-24 PÇ-25 PÇ-26 PÇ-27
BİLGİ -Kuramsal -Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 1 1- Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. -Kuramsal -Olgusal BİLGİ
BİLGİ -Kuramsal -Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2 2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme. -Kuramsal -Olgusal BİLGİ
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır. 1 1- Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular. 2 2- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme. -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 3 3- Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
BECERİLER -Bilişsel -Uygulamalı Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olur. 4 4- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma. -Bilişsel -Uygulamalı BECERİLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katk 1 1- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir. 2 2- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 3 3- Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 1 1- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. Öğrenme Yetkinliği YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetir. 1 1-Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 2 2- Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır. 3 3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme. İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri takip ederek, problemlerini çözecek şekilde araştırmalarında etkin olarak kullanır. 4 İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar. 5 İletişim ve Sosyal Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunur. 1 1- Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2 2- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme. Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. 3 3- Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. Alana Özgü Yetkinlik YETKİNLİKLER

Mezunların İstihdam Profili

Ülkemiz, bilim ve teknolojinin getirdiği yenilikler ile hızla gelişmekte olan Moleküler Biyoloji ve Genetik ile ilgili bilgilerin kullanıldığı endüstri-sanayi, tıp, tarım, hayvancılık, ziraat gibi alanlarda temel alt yapı ve güncel bilgilerle donatılmış eleman sayısına ihtiyaç duymaktadır. Bu açığın kapatılması amacı ile mezun olacakların Yurt içi ve yurt dışı üniversiteler ve araştırma kurumlarında bilimsel ve akademik kariyer elde etme, biyoteknolojiye dayalı üretim ve çalışma yapan ilaç, besin vb. sektörlerde araştırma-geliştirme, tıp, tarım, hayvancılık ve çevre kuruluşlarında araştırma-geliştirme ve uygulama, genetik mühendisliği ve biyoteknoloji alanlarında gerekli alt yapı ve malzemeyi sağlayan ve hizmet veren kuruluşlarda teknik eleman, ilaç sektöründe ürün sorumlusu, eğitim ve pazarlama sektörlerde istihdam edilmeleri mümkündür.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT 101 ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI TARİHİ I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
MBG 101 GENEL BİYOLOJİ I 4 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 5
MBG 103 GENEL BİYOLOJİ LABORATUARI I 0 Saat 4 Saat 1 Güz Zorunlu 4
FIZ 101 GENEL FİZİK 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 4
KIM 105 GENEL KİMYA I 4 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 5
MAT 101 GENEL MATEMATİK 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 4
MBG 107 MODERN LABORATUVAR TEKNİKLERİ I 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 4
TDL 101 TÜRK DİLİ I 2 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 2
Toplam:
30

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
AİT 102 ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI TARİHİ II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
MBG 102 GENEL BİYOLOJİ II 4 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 5
MBG 104 GENEL BİYOLOJİ LABORATUARI II 0 Saat 4 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
KIM 106 GENEL KİMYA II 4 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 5
MBG 110 HAYVAN BİYOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
MBG 108 MODERN LABORATUVAR TEKNIKLERI II 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
MBG 112 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE ARAŞTIRMA ALANLARI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 4
TDL 102 TÜRK DİLİ II 2 Saat 0 Saat 1 Bahar Zorunlu 2
Toplam:
30

3. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 209 BİYOİSTATİSTİK 3 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 3
MBG 203 DENEYSEL MODEL ORGANİZMALAR 3 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 4
MBG 211 GENETİK I 4 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 5
MBG 201 HÜCRE BİYOLOJİSİ I 3 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 4
MBG 205 MOLEKÜLER BİYOLOJİ I 3 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 4
MBG 207 MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI I 0 Saat 4 Saat 2 Güz Zorunlu 4
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI I 2 Saat 2 Saat 2 Güz Zorunlu 3
YBD 101 YABANCI DİL I 2 Saat 0 Saat 2 Güz Zorunlu 2
SEÇ 03 SERBEST SEÇMELİ GRUP 3 - Saat - Saat 2 Güz Seçmeli 1
Toplam:
30

4. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 212 GENETİK II 4 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 5
MBG 202 HÜCRE BİYOLOJİSİ II 3 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
MBG 204 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 3 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
MBG 206 MOLEKÜLER BİYOLOJİ II 3 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
MBG 208 MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI II 0 Saat 4 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
KIM 210 ORGANİK KİMYA 4 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 4
ENF 102 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI II 2 Saat 2 Saat 2 Bahar Zorunlu 3
YBD 102 YABANCI DİL II 2 Saat 0 Saat 2 Bahar Zorunlu 2
SEÇ 04 SERBEST SEÇMELİ GRUP 4 - Saat - Saat 2 Bahar Seçmeli 1
Toplam:
30

5. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 301 BİYOKİMYA I 3 Saat 0 Saat 3 Güz Zorunlu 4
MBG 303 BİYOKİMYA LABORATUVARI I 0 Saat 2 Saat 3 Güz Zorunlu 3
MBG 305 FİZYOLOJİ I 3 Saat 0 Saat 3 Güz Zorunlu 4
MBG 307 MİKROBİYOLOJİ 3 Saat 0 Saat 3 Güz Zorunlu 4
MBG 309 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI 0 Saat 2 Saat 3 Güz Zorunlu 3
SEÇ 05 SERBEST SEÇMELİ GRUP 5 - Saat - Saat 3 Güz Seçmeli 12
Toplam:
30

6. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 302 BİYOKİMYA II 3 Saat 0 Saat 3 Bahar Zorunlu 4
MBG 304 BİYOKİMYA LABORATUVARI II 0 Saat 2 Saat 3 Bahar Zorunlu 3
MBG 306 FİZYOLOJİ II 3 Saat 0 Saat 3 Bahar Zorunlu 4
MBG 308 MOLEKÜLER GENETİK 3 Saat 0 Saat 3 Bahar Zorunlu 4
SEÇ 06 SERBEST SEÇMELİ GRUP 6 - Saat - Saat 3 Bahar Seçmeli 15
Toplam:
30

7. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 403 BİYOİNFORMATİK I 2 Saat 2 Saat 4 Güz Zorunlu 4
MBG 401 METABOLİZMA I 3 Saat 0 Saat 4 Güz Zorunlu 4
MBG 405 MOLEKÜLER TEKNIKLER I 3 Saat 0 Saat 4 Güz Zorunlu 4
SEÇ 07 SERBEST SEÇMELİ GRUP 7 - Saat - Saat 4 Güz Seçmeli 18
Toplam:
30

8. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 404 BİYOİNFORMATİK II 2 Saat 2 Saat 4 Bahar Zorunlu 4
MBG 406 BİYOTEKNOLOJİ 3 Saat 0 Saat 4 Bahar Zorunlu 4
MBG 402 METABOLİZMA II 3 Saat 0 Saat 4 Bahar Zorunlu 4
MBG 408 MOLEKÜLER TEKNİKLER II 3 Saat 0 Saat 4 Bahar Zorunlu 3
SEÇ 08 SERBEST SEÇMELİ GRUP 8 - Saat - Saat 4 Bahar Seçmeli 15
Toplam:
30

SERBEST SEÇMELİ GRUP 3

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE 201 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER I 0 Saat 1 Saat 2 Güz Seçmeli 1

SERBEST SEÇMELİ GRUP 4

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
BKE 202 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL AKTİVİTELER II 0 Saat 1 Saat 2 Bahar Seçmeli 1

SERBEST SEÇMELİ GRUP 5

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 329 ANALİTİK KİMYANIN TEMEL İLKELERİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 313 EKOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 311 ENZİMOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 315 GELİŞİM BİYOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 327 GENETİK METOTLAR 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 319 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 325 HÜCRE DÖNGÜSÜ VE APOPTOZİS 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 323 İŞARET DİLİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 321 POPULASYON GENETİĞİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3
MBG 317 SİSTEMATİK BİYOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Güz Seçmeli 3

SERBEST SEÇMELİ GRUP 6

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 312 DOKU KÜLTÜRÜ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 324 EKOTOKSİKOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 310 ENDOKRİNOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 326 HAYVAN MOLEKÜLER GENETİĞİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 314 İNSAN GENETİĞİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 316 MOLEKÜLER EVRİM 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 322 NANOBİYOTEKNOLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 320 SİTOGENETİK 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
TCE 302 TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 318 VİROLOJİ 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3
MBG 328 VOLTAMETRİK ANALİZ METOTLARI 2 Saat 0 Saat 3 Bahar Seçmeli 3

SERBEST SEÇMELİ GRUP 7

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 419 BİYOETİK 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 435 ENZİM VE FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 429 EPİGENETİK 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 411 EVRİMSEL BİYOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 427 GENLERİN DİNAMİĞİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 423 GENOMİK VE PROTEOMİK 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 421 GENOTOKSİKOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 425 HİSTOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 415 HÜCRE SİNYAL İLETİM YOLLARI 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 417 İMMÜNOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 413 KANSER BİYOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 431 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE GÜNCEL KONULAR I 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 409 REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3
MBG 433 TERAPÖTİK PROTEİNLER 2 Saat 0 Saat 4 Güz Seçmeli 3

SERBEST SEÇMELİ GRUP 8

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
MBG 432 BİYOGİRİŞİMCİLİK 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 418 BİYOGÜVENLİK 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 414 EMBRİYOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 430 ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE MOLEKÜLER TANI TEKNİKLERİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 424 GENETİK HASTALIKLAR VE KALITIM MEKANİZMALARI 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 422 KÖK HÜCRE BİYOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 426 KROMOZOM BİYOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 416 MESLEKİ İNGİLİZCE 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 428 MOLEKÜLER BİYOLOJİDE GÜNCEL KONULAR II 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 412 MOLEKÜLER TERMİNOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 420 RADYOBİYOLOJİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3
MBG 410 STRES BİYOLOJİSİ 2 Saat 0 Saat 4 Bahar Seçmeli 3

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalıdır. Öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmeleri için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Tam zamanlı


Bölüm Olanakları

Bölümde 3 Doçent Doktor 4 Yardımcı Doçent Doktor, 2 Araştırma Görevlisi ve 1 Uzman vardır. Bölümümüzde dersler 45 kişilik kapasiteye ve projeksiyona sahip sınıflarda yürütülmektedir. Öğrencilerimiz gün boyu açık olan internet laboratuarından ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler.


Adres ve İletişim Bilgileri

Adres :Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Web Adresi : https://molekuler.nevsehir.edu.tr/ Telefon :0 384 228 11 00