Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

Programlar Hakkında Bilgi

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ / GIDA MÜHENDİSLİĞİ (DOKTORA)

Kuruluş

2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.04.2010 tarihli toplantısında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde Gıda Mühendisliği Bölümünün açılması uygun bulunmuştur. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Lisans eğitimine,2014-2015 eğitim öğretim yılında ise Erciyes Üniversitesi ile ortak yüksek lisans eğitimine, daha sonrasında 2016-2017 eğitim-öğretim yılından itibaren kendi bünyesinde yüksek lisans eğitimine ve 2019-2020 kendi bünyesinde doktora eğitimine başlamıştır. Eğitim dili Türkçedir.


Kazanılan Yeterlilik

Gıda Mühendisliği Anabilim dalı doktora programını başarı ile tamamlayanlar Gıda Mühendisliği alanında doktora derecesine sahip olur.


Yeterlilik Düzeyi

Üçüncü Düzey (Doktora)


Kabul ve Kayıt Şartları

Doktora Programına başvurmak için gerekli şartlar şunlardır: 1 - Kabul edilebilir alanlardan lisans ve/veya yüksek lisans diploması 2 - Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puanı almış olma 3 - İngilizce eğitim için yeterli dil becerisine sahip olma.


Önceki Öğrenimin Tanınması


Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Gıda Mühendisliği Doktora Programında mevcut olan en az 24 kredilik (240 AKTS) ders ile 1 seminer dersini başarıyla tamamlamak ve Gıda Mühendisliği alanında hazırladığı tezi savunarak başarılı olmak.


Program Profili

Gıda Mühendisliği doktora programı, lisans eğitiminde belirli bir alt yapıya kavuşmuş gıda mühendislerinin, gıda teknolojileri, gıda analizleri, gıda kalite kontrolü, ürün geliştirme, gıda güvenliği, gıda biyoteknolojisi, gıda kimyası ve biyokimyası ve gıda mikrobiyolojisi alanlarının birinde uzmanlaşmalarını amaçlamaktadır. Ayrıca kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanı yetiştirmek ve akademik kariyer için gerekli alt yapıyı oluşturmaktır. Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında danışmanlık yapabilme, akademik düzeyde araştırma planlama ve uygulayabilme, lisans seviyesinde ders verebilme, fen ve mühendislik alanlarında disiplinler arası akademik çalışmalar yapabilme yeteneklerine ve bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip uzman yetiştirmektir.


Program Çıktıları

PÇ-1 Mühendislik alanında bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerilerine sahip olma
PÇ-2 Bilimsel araştırma planlama, uygulama ve değerlendirme becerilerine sahip olma
PÇ-3 Değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirir
PÇ-4 Mühendislik problemlerini kurgulama ve çözümlemede yöntem geliştirme ve uygulama becerisine sahip olma
PÇ-5 Sistem ve süreç tasarımlarında yeni ve orijinal fikir geliştirme ve uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-6 Gıda teknolojisinde uygulanan modern teknik ve yöntemler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olma
PÇ-7 Lisans seviyesinde ders verebilme donanımına sahip olma
PÇ-8 Uzmanlaştığı alanda işletme kurulması ve işletiminde aktif rol oynar
PÇ-9 Bilişim teknolojisinden (sunum, yazım, istatistik ve grafik programları) etkin bir şekilde yararlanabilme
PÇ-10 Uzmanlık alanı ile ilgili gıda sektöründe danışmanlık yapabilecek düzeyde donanıma sahip olma
PÇ-11 Çalışmalarının sonuçlarını ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olma
PÇ-12 Alanı ile ilgili bir problemin çözümünde grup lideri olarak sorumluluk alabilme
PÇ-13 Gıda sanayiinin sorunlarının çözümünde aktif rol alabilme
PÇ-14 Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda öğrenme ihtiyaçlarını belirleyerek kendini geliştirebilme özelliğine sahip olma

TYYÇ-Program Çıktıları Matrisi
TYYC PÇ-1 PÇ-2 PÇ-3 PÇ-4 PÇ-5 PÇ-6 PÇ-7 PÇ-8 PÇ-9 PÇ-10 PÇ-11 PÇ-12 PÇ-13 PÇ-14
1- Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilme, derinleştirebilme ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşabilme. X X X X X X
2- Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşabilme. X X X X X X X X
1- Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. X X X X X X X
2- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilme ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayabilme, özgün bir konuyu araştırabilme, kavrayabilme, tasarlayabilme, uyarlayabilme ve uygulayabilme. X X X
3- Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilme. X X X X X X
4- Alanı ile ilgili çalışmalarda araştırma yöntemlerini kullanabilmede üst düzey beceriler kazanmış olma. X X X
1- Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulanabilme. X X X
2- Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilme. X X
3- Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme. X X
1- Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme. X X
1-Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilme. X X X
2- Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunabilme ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilme. X X X X X
3- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi'nde kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilme ve tartışabilme. X X X X
1- Alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma ve bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme. X X
2- Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilme. X X X X
3- Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme ve bu değerlerin gelişimini destekleyebilme. X X X X

Gıda Mühendisliğinde doktorasını tamamlayan öğrenciler, Gıda Mühendisliği ve ilintili alanlarda akademik kadrolarda istihdam edilebilirler. Diğer taraftan, öğrenciler, kamu ve özel sektörde uzman olarak da çalışabilirler.


Üst Derece Programlarına Geçiş


1. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-701 BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 6
SDH-1 SEÇMELİ DERS HAVUZU 1 - Saat - Saat 1 Güz Seçmeli 24
Toplam:
30

2. Dönem Ders Planı

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-702 SEMİNER 0 Saat 2 Saat 1 Bahar Zorunlu 12
SDH-2 SEÇMELİ DERS HAVUZU 2 - Saat - Saat 1 Bahar Seçmeli 18
Toplam:
30

SEÇMELİ DERS HAVUZU 1

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-759 BAHÇE BİTKİLERİNDE HASAT SONRASI FİZYOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-761 BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE KRİTERLERİ VE STANDARDİZASYON 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-701 BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE ETİK 3 Saat 0 Saat 1 Güz Zorunlu 6
GM-775 BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA YÖNTEM 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-755 BİTKİLERDE STRES FİZYOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-749 BİYOAKTİF GIDA BİLEŞENLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-765 DOĞAL GIDA KATKILARI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-753 ELEMENTLER VE SAĞLIĞA ETKİLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-709 ENZİM TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-739 ET VE ET ÜRÜNLERİNDE KUSURLAR-ÜRETİM HATALARI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-773 GIDA ANALİZLERİNDE KROMOTOGRAFİ TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-731 GIDA ANALİZLERİNDE MOLEKÜLER TEKNİKLER I 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-715 GIDA ENDÜSTRİSİNDE BAHARATLAR VE KULLANIM ALANLARI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-719 GIDA LİPİTLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-743 GIDA MADDELERİNDE KONTAMİNANTLAR 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-763 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-729 GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE MODELLEME VE OPTİMİZASYON 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-727 GIDA PROTEİNLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-767 GIDA SEKTÖRÜNDE AR-GE ÇALIŞMALARI VE ÖNEMİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-741 GIDA ZEHİRLENMELERİ VE ENFEKSİYONLARI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-737 GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-721 GIDALARDA BİYOKİMYASAL DEĞİŞMELER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-735 GIDALARDA FAZ DEĞIŞİMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-707 GIDALARDA ISIL OLMAYAN PROSESLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-769 GIDALARDA KOKU VE TAT KUSURLARI (OFF-FLAVOUR) 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-751 GIDALARDA RAF ÖMRÜ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-713 GIDALARDA RENK MADDELERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-703 KANATLI ETİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-771 MEYVE ŞARAPLARI VE ÖZEL-ŞARAPLAR TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-745 MİKOTOKSİJENİK KÜFLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-717 ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-757 SANAYİ SEBZECİLİĞİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-711 SÜT TEKNOLOJİSİNDE STARTER VE KORUYUCU KÜLTÜRLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-725 TAHIL VE ÜRÜNLERİ ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-705 TAHIL VE ÜRÜNLERİNDE MUHAFAZA VE KALİTE 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-733 TERMAL ANALİZ TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-723 YENİ GELİŞEN GIDA TEKNOLOJİLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-747 YENİ GIDA ÜRÜNLERİ GELİŞTİRME 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6

SEÇMELİ DERS HAVUZU 2

Kodu Adı Teori Uygulama Sınıfı Dönemi Türü Akts
GM-722 AKIŞKAN GIDALARIN REOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-768 ANTİMİKROBİYAL DİRENÇ MEKANİZMALARI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-770 AROMA BİYOTEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-760 BAHÇE BİTKİLERİNİN HASAT SONRASI YÖNETİMİNDE NANOTEKNOLOJİ K 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-764 BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN AMBALAJ MALZEMELERİ VE AMBALAJL 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-762 BAHÇE ÜRÜNLERİNİN ÖZEL MUHAFAZA TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-766 BAKTERİYEL GIDA PATOJENLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-758 BİTKİLERDE BESLENME BOZUKLUKLARI 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-728 DENEME PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-742 EMÜLSÜFİYE ÜRÜNLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-740 ENZİM BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-718 ET BİYOKİMYASI VE KALİTESİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-706 FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-710 FIRIN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİNDE SON GELİŞMELER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-750 FONKSİYONEL ET ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-708 GIDA ANALİZLERİNDE KROMOTOGRAFİ TEKNİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-734 GIDA ANALİZLERİNDE MOLEKÜLER TEKNİKLER II 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-730 GIDA ANALİZLERİNDE SPEKTROSKOPİK TEKNİKLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-752 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKLARI VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-716 GIDA ENDÜSTRİSİNDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-726 GIDA ENDÜSTRİSİNDE KALİTE VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-704 GIDA ENDÜSTRİSİNDE MİKROBİYOLOJİK UYGULAMALAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-720 GIDA KATKI MADDELERİ KULLANIMINDA SON GELİŞMELER VE ANALİZ M 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-748 GIDA KAYNAKLI PATOJEN MİKROORGANİZMALAR 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-746 GIDA MİKOLOJİSİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-724 GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-736 GIDA PROTEİNLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-732 GIDA SANAYİNDE MİKRODALGA KULLANIMI VE MİKRODALGA-MİKROORGAN 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-772 GIDALARDA OLFAKTOMETRİK ANALİZ YÖNTEMLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-714 GIDALARDAKİ MUTAJENİK VE KARSİNOJENİK BİLEŞİKLER 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-738 GIDALARIN ISIL ÖZELLİKLERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-712 MİKROBİYAL GIDA ZEHİRLENMELERİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6
GM-756 MİKROELEMENTLERİN BİYOJEOKİMYASI 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-744 PROBİYOTİKLER 3 Saat 0 Saat 1 Güz Seçmeli 6
GM-702 SEMİNER 0 Saat 2 Saat 1 Bahar Zorunlu 12
GM-754 ÜRETİM VE DEPOLAMADA GIDA BİLEŞENLERİNİN DEĞİŞİMİ 3 Saat 0 Saat 1 Bahar Seçmeli 6

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav)ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme ve değerlendirme yöntemleri de değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.


Mezuniyet Şartları

Programı başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.


Çalışma Şekli

Tam Zamanlı


Bölüm Olanakları

Bölümümüzde eğitim öğretim faaliyetleri 1 profesör, 1 doçent ve 5 doktor öğretim üyesi ile yürütülmektedir. Dersler 50 kişi kapasiteli ve projeksiyonlu sınıflarda yapılmaktadır.


Adres ve İletişim Bilgileri

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü 2000 Evler Mah. Zübeyde Hanım Cad. 50300/Nevşehir. Web Adresi: http://www.gida.nevsehir.edu.tr